Annons Annons
Simon Blecher

”As january goes, so goes the year”

Simon Blecher kommenterar januari månads börsfall och vilka möjligheter han ser framöver.

Uppdaterad 2016-02-17
Publicerad 2016-02-10

”As january goes, so goes the year” säger ett välkänt amerikanskt talesätt. Med tanke på att Stockholmsbörsen föll med drygt 7 procent i januari får vi hoppas att det inte ligger någon sanning i de orden, skriver Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

Stockholm var förstås inte ensamt om att få se en av de värsta börsstarterna på länge utan såväl europeiska som amerikanska aktiemarknader föll flera procent.

Svagheter i den kinesiska ekonomin, ett fritt fall i oljepriset – som förvisso stannade upp och återhämtade en del av nedgången mot slutet av månaden – och oro för en amerikansk recession är några anledningar till börsraset. Att USA, som nyligen började höja räntan för första gången på nio, år skulle vara på väg mot en recession vore ju förödande, men vi tror inte så är fallet utan snarare är denna nedgång bara en förlängning av den börsnedgång som startade i april ifjol och nu tagit Stockholmsbörsen 20 procent från toppen.

De flesta bolag håller hårt i sina kostnader, försvarar marginalen och höjer eller behåller utdelningen. Däremot har framtidsutsikterna varit lite svagare och osäkrare och de bolag som vågar investera för framtiden har straffats hårt (läs Autoliv och Hennes & Mauritz), vilket förstås är provocerande, men för långsiktiga placerare skapar det möjligheter. Möjligheter är det också att nästan vartenda storbolag nu, särskilt dem som finns i vår fond, ger mellan 4-6 procent i direktavkastning.

Men kortsiktigt spelar förstås detta mindre roll och de närmsta dagarna, i takt med att flera bolag bekänner färg, blir nog fortsatt skakiga och det är möjligt att hela våren lär präglas av oro; men vi vidhåller att vi finner värden.

Även om marknaden kan falla betydligt mer än vad den redan gjort kan väldigt många bolag i dagsläget försvara sin värdering och lite till (vilket knappast var fallet för ett år sedan) och därmed bör man se detta som en möjlighet. Vi gjorde få förändringar i Carnegie Sverigefond i januari, ökade innehavet i SEB som nu handlas till 10 gånger vinsten och en utdelning på hela 6 procent.

Tror du ”As january goes, so goes the year” stämmer 2016? Svara här!

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.


CARNEGIE FONDER

Platsannonser

Logga in