Annons

Annons

mia534.jpg

Mia Jurke, vd, på East Capital Explorer. Foto: East Capital Explorer
Mia Jurke, vd, på East Capital Explorer. Foto: East Capital Explorer

"Jag stannar tills ny vd rekryterats"

East Capital Explorer har ännu inte rekryterat en ny vd trots att Mia Jurke avsåg att lämna redan på måndag. För Realtid berättar hon om sin egen framtidsplan och om investmentbolagets avyttringsplaner. "Fastighetsdelen växer och vi har mer pengar att göra fler investeringar", säger hon.

East Capital Explorers vd, sedan 2011, Mia Jurke avviserade i mitten av mars att hon avser att lämna investmentbolaget den 15 maj i år, samma dag som bolagets årsstämma äger rum samt ett årligt seminarium.

East Capital Explorers styrelse är dock inte klara med en ersättare trots att det endast rör sig om drygt tre vardagar till Mia Jurkes planerade avgång.

– Jag är med på stämman naturligtvis och ska hålla vd-anförandet för året som har gått. Detta skulle vara det sista jag gjorde och sedan skulle någon annan ta vid, men vi får se. Styrelsen är inte riktigt klara än och jag har ingen insyn i styrelsens diskussioner. Men är man inte klara till den 15:de så är jag kvar lite till. Jag är kvar till man tillsatt en ny vd,, säger Mia Jurke till Realtid.se.

Annons

Annons

Vad ska du göra?
– Jag ska börja med att ta en lång, lång semester med familjen. Det ska bli jätteskönt.  Jag ser verkligen fram emot det. Fram i höst ska jag börja fundera på vad jag ska göra.

Ska du stanna kvar i branschen?
– Jag har faktiskt sagt att jag inte vill tänka något alls ännu. Jag tar det lite lugnt först men  det är klart att jag har jobbat inom finans hela mitt yrkesverksamma liv så det är inte orimligt att det bli något sådant framöver också. Jag vet som sagt inte vad ännu. Det har varit jätteintensiva och intressanta år här på East Capital Explorer under dessa sex åren med allt förändringsarbete som vi genomfört under de senaste åren.

East Capital Explorer renodlar portföljen med sikte på att bara investera i fastigheter i de baltiska huvudstäderna. Fastighetssegmentet utgör i dag 29 procent av det totala substansvärdet med ett värde om 71,3 miljoner euro.

– Egentligen är det fastigheter som är core för oss numera och sedan har vi några stycken andra innehav. Båda public equity-fonderna har vi tidigare sagt ligger på avyttringslistan och de avyttrar vi succssesivt och har avyttrat ganska mycket där förra året och sålt även i år. Vi har egentligen bara Melon Fashion Group och Private Equity-segmentet. Tanken är ju att renodla portföljen på sikt men vi har inte jättebråttom med Melon Fashion Group om jag ska vara helt ärlig. Ryska marknaden har varit tuff och det är inte bästa stället att sälja i just nu och vi ser en hel del potential i det här bolaget.

Melon Fashion Group utgör i dag 18,6 procent av portföljens substansvärde, med ett värde om 45,8 miljoner euro. Detta var dessutom den del av portföljen som hade bäst avkastning under första kvartalet med en tillväxt om 6,8 procent. East Capital Explorer äger i dag 36 procent av aktierna i bolaget. Mia Jurke uppger att bolaget tidigare gått igenom en tuff period och att East Capital Explorer skrev ned bolaget hösten 2014 men att East Capital Explorer värderade upp bolaget med 2,9 miljoner euro vid årsskiftet på grund av omräkning från rubel till euro.

– De  utvecklas enligt plan och vi tror att de har mer att ge oss. Det finns en stor potential i den här marknaden fortfarande där man kan göra mer. Även om det inte är ett långsiktigt innehav så ser vi ett potential. Vi har inte bråttom att sälja detta på samma sätt som Public Equity-fonderna.

Mia Jurke uppger även att East Capital Explorer tittar på en exit av den Makedonska banken KBS, Komercijalna Banka Skopje,noterad på den makedonska börsen, där investmentbolaget äger 10 procent av aktierna.

– Det kommer att ta lite tid att göra detta. Samtidigt har vi enormt stark kassaposition. Vi har redan nu 30 procent i fastigheter och nu har vi signat Vertas (en kontorsfastighet i Vilnius) och utvecklat det tredje tornet i 3 Burés. Fastighetsdelen växer och vi har mer pengar att göra fler investeringar.

Hon uppger att East Capital Explorer kommer fortsätta att fokusera sina investeringar i Baltikum och de baltiska huvudstäderna.

– Det är en väldigt bra region. Den är ekonomiskt stabil och politisk volatil och tillväxten är balanserad. Det finns väldigt bra förutsättningar för den här typen av investeringar.

Det finns inga orosmoln eller risker?
– Den typiska risken man pratar om är den geopolitiska, Ryssland som är nära. Samtidigt är alla tre länder Nato-medlemmar så det är ju inte som Krim. Klart att risken finns men  ett Nato-medlemsskap ger ganska bra skydd ändå.

– Allt kan hända men om man tittar på den baltiska fastighetsmarknaden som fick jätteproblem vid finanskrisen. Situationen ser inte alls ut som den gjorde då. Även om det skulle hända saker så hamnar man inte i samma situation. Ekonomin var inte i balans man hade jättestora underskott och allt var överbelånat men nu är det en mycket mer modest marknad som vi ser. Det är inte den typen av risker som vi ser på den baltiska marknaden. Man har kommit tillbaka och återhämtat sig till en rimlig nivå. Det var överhettat 2007 och vi ser inte samma överhettning i dag och ekonomin är i balans också. Det är en jättestor skillnad faktiskt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons