Foto: Avanza
Bank

”Jag ser inga dramatiska börsfall i korten”

Avanzas ökade resultatet med 83 procent i det sista kvartalet under 2019. Realtid talade med bankens vd Rikard Josefson om framtiden.

Uppdaterad 2020-01-22
Publicerad 2020-01-21

Nätbanken Avanzas vd Rikard Josefson verkar nöjd  med resultatet under det fjärde kvartalet 2019.

– Jag är nöjd på resultatet vilket var på rekordnivå, ett bra år för Avanzas kunder med stigande börs och ett bra år för Avanza, säger Rikard Josefsson till Realtid.

Vilka faktorer tror du påverkar Avanza mest framöver?

– Vi känner oss trygga i att möta nya konkurrenter med vår kundnöjdhet och vår förmåga till innovation av nya smarta produkter och tjänster. Vi ser exempelvis att vårt arbete med att hjälpa kunderna investera hållbart är mycket uppskattat.

– Kortsiktigt påverkar självklart humöret på marknaden, långsiktigt vår egen förmåga att behålla vår kundnöjdhet och att hela tiden leverera bättre tjänster till våra kunder.

Ni ökade resultatet med över 80 procent, ändå föll aktien när börsen öppnade. Fanns det för höga förväntningar på Avanza?

– När jag titttar på aktien nu är den upp (aktien öppnade 3 procent ner för att sedan vända till plus, reds anm).

Är affären med fondsparande under press när vissa konkurrenter erbjuder lägre avgifter?

– Fondavgifter är alltid en fråga där vi ser att kunderna väljer billiga indexfonder i allt högre utsträckning. Vidare är vi trygga i att vi levererar värde till våra kunder, vilket de uppskattar.

Ni ökade kostnaderna med 10,6 procentförra året. Hur ser du på kostnaderna framöver?

– Vi har idag sagt att vi uppskattar våra kostnader att öka med runt 10 procent 2020.

Hur ser du Avanza och vinsten att utväxlas under 2020?

– Vi tror på det vi gör och med nöjda kunder och med branschens mest engagerade medarbetare ser vi framtiden an med tillförsikt. Vi har ett avkastningsmål på 25-30 procent ROE (avkastning på eget kapital) och det visar på vår kapitaleffektivitet. Vi lämnar inga andra vinstprognoser.

Många säger att vi har passerat konjunkturtoppen nu och går in i en avmattningsfas. Vad tänker du på framtiden?

– Med låga räntor under lång tid framöver finns inte många alternativ för att få avkastning utan att ta någon typ av risk. Vi kan säkert få en lugnare utveckling framöver, men jag ser inga dramatiska börsfall i korten. Underliggande är det en stark trend bland framförallt den yngre generation som har förstått vikten av att ta hand om sin egen framtid.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in