"Jag har ensamrätt på porrannonserna"

UPPDATERAD Den höga besöksfrekvensen hos fildelningsajterna har attraherat annonsörer framförallt inom spel- och porrindustrin. Liksom fildelningssajterna verkar dessa företag ofta i det fördolda.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-04

Pirate Bay ingår i ett nätverk kallat The Pirate Bay Moderated Network Friends. Personen bakom nätverket är Daniel Oded som har ensamrätt för annonser på de viktigaste porrsajter samt är administratör på den största porrsajten Empornium.

– Ja, det stämmer. Jag har ensamrätten på annonser för de viktigaste porrsajterna, säger Daniel Oded.

Daniel Oded förvaltar Pirate Bays pengar och har placerat dessa i ett skatteparadis. Se tidigare artikel.

Många av porrsajterna säljer även sexhjälpmedel, exempelvis erektionspiller och gummivaginor, med hjälp av kända porrfilmsstjärnor som Rom Jeremy.

Daniel Oded äger även ett företag som säljer pheromon, ett spray som utvinns av estraherade manliga kroppslukter som påstås ska attrahera kvinnor. Företaget finns på samma adress i Genève som Random Media och Geneva Management Group.

Är pheronom inte bara lurendrejeri?

– Nej, absolut inte. Det är kemister som tillverket det i laboratorier. Pröva själv, säger Daniel Oded.

Porrsajterna knutna till Pirate Bay och Target Point/Daniel Oded innehåller allt från amatörsex till bilder på barn, våldtäkt och incest. Det är materiel som redan är uppladdat på exempelvis porrsajten imagefap.com

Har du några moraliska betänkligheter att sprida porr?

–Jag har inga moraliska betänkligheter förutom det olagliga som jag inte vill sprida. När det gäller våldtäkt, incest och tidelag tror jag det är skådespeleri, säger Mikael Viborg, jurist hos Pirate Bay.

Huruvida det är skådespeleri eller inte kan vara svårt att avgöra, däremot har filmerna och bilderna namn som family incest movie etc. Vid en närmare kontroll ser man tydligt att det är minderåriga pojkar och flickor som har sex med vuxna män och kvinnor.

Följande porrsajter ingår i The Pirate Bay Moderated Network Friends:

Empornium, en bittorrentsajt som erbjuder 35.000 vuxenfilmer.

PureTNA, en bittorrentsajt för porr.

Imagefap en sajt som erbjuder privatpersoner att ta betalt för sina bilder. På bilderna ser man tydligt minderåriga barn.

Pirate Bay anser sig kämpa för yttrandefrihet och mot censur, men det är ytterst sällan de gör reklam för organisationer som kämpar för demokrati, exempelvis i Kina. Det mesta av deras material är underhållning och porr. Inför det senaste valet var man aktiv i bildandet av Piratpartiet och hade som slogan mot övervakningssamhället i form av före detta justitieministern Thomas Bodström.

En av de personer som mest aktivt har agerat för fildelning som ett led i ökad demokratisering och yttrandefrihet är Rasmus Fleischer. Han var en av grundarna till Piratbyrån, som är en tankesmedja till stöd för fildelning och nära knuten till sajten Pirate Bay.

Vad anser du om porrannonserna på Pirate Baysajten och porrnätverket The Pirate Bay Moderated Network?

– Det är ett problem, men man måste behöver få in pengar för att driva sajten. Tyvärr gör porrannonserna ett oseriöst intryck, säger Rasmus Fleischer.

Jag har sökt israelbaserade Target Points vd Or Kuntzman för en intervju. Istället får jag svar från Ofer Eshed på Target Point.

– Target Point är ett annonsföretag för internet och har funnits sedan 2004. Vår huvudsakliga produkt är en sökmotor som heter Adpoint. Vi har aldrig sagt att vi kommer att bli större än Google, det är en omöjlighet för tillfället. Vårt mål är att växa genom att nå fler annonsörer, säger Ofer Eshed.

Äger Target Point några porrsajter eller fildelningssajter?

– Nej, däremot försökte vi köpa fildelningssajten Meganova i början av sommaren, men ägaren ville inte acceptera vårt bud. Det är ägaren av Meganova som sprider en massa rykten.

– Det går rykten om att Target Point äger porrsajterna; Empornium, Imagefap och PureTNA. Men vi äger ingen av dessa sajter, däremot tror jag att ungdomar blir upprörda när ägarna flyttar sajterna och inför betalning, säger Ofer Eshed.

Men på ovanstående porrsajter och Meganova säger Daniel Oded att han har ensamrätten för annonsering. Oded var tidigare en av administratörerna på Empornium.

Vilken är er relation till Daniel Oded?

– Han arbetade för oss till för ett år sedan, men inte längre. Target Point har fortfarande ett samarbete med Oded när det gäller annonser och publicering på nätet.

Trots att Ofer Eshed säger att samarbetet med Oded ligger ett år tillbaka i tiden, så fick jag annat besked när jag ringde till Target Point i juni och bad att få prata med Oded. Ingen vill kännas vid honom, men efter 10 minuter svarar en anonym person på Target Point och bekräftar att han jobbar där. Den anonyme personen känner Oded väl och ger mig ett mobilnummer.

När jag pratade med Oded i somras sa han att fortfarande jobbade som freelance åt Target Point.

Flera av era anställda har patent på internetannonser. Försöker Target Point bli vägledande inom internetannonsering?

– Vi utvecklar inga nya protokoll för internetannonsering. Vi säljer annonser åt några bittorrentsajter, säger Ofer Eshed.

Vilken är er relation till Pirate Bay?

– Vi sköter deras annonser, det är allt, säger Ofer Eshed

Vilken är Target Points inställning till porr på internet?

– 99 procent av våra sajter saknar porr. Däremot annonserar vi på några mjukporrsajter, avslutar Ofer Eshed.

Peter Karlsson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Platsannonser

Logga in