Finans Nyhet

”Jag är fri om fyra år”

Publicerad

”Jag är säker på att domen kommer att bli upphävd av Rysslands högsta domstol inom tre till fyra år.” Det säger förre Yukoschefen Michail Chodorkovskij i en exklusiv intervju direkt från fängelsecellen.

Från illa sedd, halvkriminell oligark, till något av en fängslad martyr. Men Michail Chodorkovskij kommer att vara en fri man senast om fyra år. Det är han åtminstone själv övertygad om. Det framgår av en intervju i ryska tidningen Vedomosti business daily.

Michail Chodorkovskij säger också att han inte tror att den ryska regeringen kommer att ge sig på fler bolag, de är nöjda med att ha lagt vantarna på Yukos gamla produktionsbolag Yuganskeneftegas, som idag ägs av det statliga oljebolaget Rosneft.

Från cellen råder Chodorkovskij också ryska entreprenörer att engagera sig politiskt.

Annons

– Om ni vill bli behandlade rättvist, bygg upp en regering som har sin grund i ärlighet och öppenhet.

Michail Chodorkovskij har själv en politisk bakgrund. Vid 23 års ålder valdes han till vice sekreterare i ungdomsförbundet Komsomols Moskvadistrikt och blev, endast 30 år gammal, vice energiminister.

Enligt många bedömare har Michail Chodorkovskij fortfarande politiska ambitioner. Att döma av en undersökning gjord av Moskvabaserade Levada Center, var det i så fall en smart manöver att bli dömd till 9 års fängelse och inlåst i en 12 kvadratmeter stor fängelsecell. Sedan fängelsedomen har stödet från allmänheten ökat och i juli uppgav 11 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Chodorkovskij om han ställde upp i ett presidentval, jämfört med 7 procent i maj.

Annons

Samtidigt som Chodorkovskij gör sig bra med en martyrgloria på hjässan kommer rapporter om att fängelsevistelsen inte är fullt så plågsam ändå. En frigiven tidigare cellkamrat rapporterar att han låter andra interner städa cellen, vägrar äta fängelsematen och kräver nya underkläder och sängkläder varje vecka. Enligt samma källa ska dock Chodorkovskij vara en mycket artig och generös person som till och med betalade en annan fånges advokatkostnader.

”Om pengarna tar slut skickar de bara nya”, rapporteras han ha sagt.

Annons