Finans

Jacob Wallenberg varnar för social oro

Investors ordförande Jacob Wallenberg varnar i Financial Times för konsekvenserna av samhällets svar på coronaviruset utbredning.

Johan Såthe
Uppdaterad 2020-03-26
Publicerad 2020-03-26

De senaste veckorna har allt fler debatterat frågan vad kostnaderna blir för samhället och näringslivet om världen stängs ner för att undvika smitta av coronaviruset.

Nu tar även Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg plats i den debatten genom en intervju i Financial Times. Han varnar bland annat för att om krisen pågår alltför länge riskerar vi en arbetslöshet på 20-30 procent. Ekonomin kan falla lika, enligt Jacob Wallenberg.

Det kommer att bli social oro. Det kommer att bli våld. Det kommer att få socioekonomiska konsekvenser: dramatisk arbetslöshet. Medborgarna kommer att drabbas dramatiskt: vissa kommer att dö, andra kommer att må förfärligt, säger Jacob Wallenberg till Financial Times.

Jacob Wallenberg menar att debatten som har beskrivits som ”affärer mot liv” är felaktig. Det vore enligt honom bättre med ett ”liv ställt mot liv-perspektiv”.

Ett av hans förslag är särskilda skyddsåtgärder riktade mot äldre människor, kanske där de sätts i karantän. Jacob Wallenberg menar också det redan nu behövs en parallell diskussion om hur vi återigen ska kunna skapa ett samhälle fyllt av liv, kultur och välbesökta restauranger.

Platsannonser