Finans Nyhet

iTunes dikterar topplistorna

Publicerad

Att hamna på topplistorna har alltid varit viktigt i musikindustrin. Nu kommer den engelska skivbranschen att inkorporera den digitala nedladdningen av musik på bästsäljarlistorna, något de mindre bolagen fasar för.

Det som är populärt blir ännu populärare genom ytterligare exponering via topplistor, så fungerar skivbranschen i både i Sverige och överallt i världen. När de digitala låtarna ska räknas in i de brittiska topplistorna fruktar många mindre bolag att iTunes som distribuerar 80 procent av låtarna kommer att favorisera de stora bolagen som Warner Music, EMI, UMG och Sony-BMG. Musiken från dessa bolag dominerar iTunes utbud i större grad än vad de dominerar den totala skivmarknaden. Detta skulle då ge en skev bild av den verkliga försäljningen.

Den nya sammansatta listan kommer att presenteras på BBC och de kommersiella radiostationerna i Storbritannien.

Den svenska artisten Eric Prydz skivbolag Ministry of Sounds vädjar att sammanslagningen av listorna ska skjutas upp tills vidare. Skivbolaget har visserligen ett avtal med iTunes men har inte hunnit lägga in hela sin repertoar i Apples iTune-system.

Annons

Utöver iTunes kommer försäljningsstatistiken att hämtas från HMV, Playlouder, Virgin och 7 Digital Media samt Napster. Statistik från fildelningssajter som Kazaa kommer inte att ingå i listningen.

Den digitala nedladdningen har ökat kraftigt under senare tid och antas bli allt mer betydelsefull för branschen. Förra veckan sålde iTunes 450.000 låtar bara i Storbritannien.

Annons