Finans Nyhet

Italienska lobbygrupper stämmer S&P

Publicerad

Två italienska konsumentgrupper har gått i taket efter sänkningen av landets kreditbetyg.

Realtid.se

I början av veckan sänkte S&P Italiens kreditbetyg från A+ till A med negativa utsikter, enligt Bloomberg. Och igår kunde Realtid.se berätta att landets regering gick hårt åt kreditvärderingsinstitutet:

”Bedömningen verkar ha styrts mer av förtal i tidningar än av verkligheten, och bedömningen verkar ha förgiftats av politisk hänsyn”, meddelade den italienska regeringen.

Men det är inte bara landets regering har som gått till motattack. Detsamma gäller Elio Lannutti, vd för konsumentgruppen Adusbef tillika senator i Italy of Values-partiet (Italie dei Valori):

Annons

– Kreditvärderingsinstituten är sjöminor som arbetar för investmentbankerna och spekulanter, säger han till Bloomberg.

Även gruppen Federconsumatori tänker stämma Standard & Poor´s.

Tidigare denna månaden meddelade dessa både grupper att S&P och Moody´s inte har rätt att bedöma landets kreditvärdighet. Detta då de saknar licens från den europeiska finansinspektionen, ESMA. Och nu väljer man alltså att gå vidare i ärendet och stämma S&P.

Annons

ESMA har besvarat det hela med att såväl Moody´s som Standard & Poor´s kan fortsätta bedriva sina verksamheter i väntan på att man blir färdig med registeringen av licenserna. Standard & Poor´s har också varit tydliga med att påpeka att deras kreditvärdering är opolitisk.

Den senaste gången S&P sänkte Italiens kreditbetyg var 2006, medan Moody´s gjorde samma sak 1993.

Moody´s väntas komma med besked om en eventuell nedgradering av Italien kreditvärdighet inom en månad, enligt Bloomberg.

Annons
Annons