Bogdan Botezatu är IT-expert knuten till rumänska cybersäkerhets-företaget Bitdefender. Foto: Pressbild
Bogdan Botezatu är IT-expert och författare knuten till rumänska cybersäkerhets-företaget Bitdefender. Foto: Pressbild
IT

IT-expert: Global hackerattack främst riktad mot Ukraina

På tisdagen drabbades banker, flygplatser, storföretag och tunnelbanesystem världen över av en omfattande IT-attack. Värst drabbat verkar dock Ukraina vara, enligt Bitdefenders IT-expert Bogdan Botezatu. "Detta visar hur enkelt det är för cyberbrottslingar att orsaka totalt kaos", säger han.

Uppdaterad 2017-06-28
Publicerad 2017-06-28

IT-attacken har genomförts med ett utpressningsvirus som fått namnet Petya. Viruset verkar dock främst vara tänkt att slå ut infrastruktur i Ukraina, enligt cybersäkerhets-experten Bogdan Botezatu på det rumänska IT-bolaget Bitdefender.

– Distributionssättet man valt är inte optimalt om målet är att utpressa så många företag som möjligt på pengar. Betalningsmetoden och processen för att få sin dekrypteringsnyckel saknar nästan helt och hållet automatisering, vilket mer eller mindre gör det omöjligt för hackarna att faktiskt låsa upp ett företags filer när de betalar lösensumman, säger Bogdan Botezatu i ett pressmeddelande.

I nuläget har Bitdefender ingen information om att några svenska företag skulle vara drabbade i någon större omfattning. Däremot vet man att det finns internationella bolag med verksamhet i Sverige som drabbats, bland annat danska rederijätten Maersk.

– Wannacry [ett tidigare världsomfattande virus] och nu Petya visar hur smärtsamt sårbart vårt digitala ekosystem är, och hur enkelt det är för cyberbrottslingar att orsaka totalt kaos. Det är hög tid för företag att prioritera it-säkerhet ännu högre och satsa på säkerhetslösningar som bygger på maskininlärning. På det sättet ökar vi chansen att upptäcka även okända hot och stoppa komplexa attacker, säger Bogdan Botezatu.

Platsannonser

Logga in