Arion banks vd Höskuldur H. Ólafsson, och styrelseordförande Eva Cederbalk.
Arion banks vd Höskuldur H. Ólafsson, och styrelseordförande Eva Cederbalk.
Bank

Isländska Arion bank på väg till Stockholmsbörsen

Isländska Arion bank siktar på en notering av bankens aktie i Reykjavik samt i Stockholm. Banken övertog Kaupthings isländska tillgångar i spåren av finanskrisen.

Uppdaterad 2018-05-17
Publicerad 2018-05-17

Listningen planeras ske under första halvåret 2018, under förutsättning att de regulatoriska kraven uppfylls och att marknadsförutsättningarna är de rätta, skriver banken i ett pressmeddelande.

– Vi är övertygade om att det här är rätt tillfälle att ta det här viktiga steget i bankens utveckling. Arion bank har rekonstruerats under flera år, och är nu en stark, lönsam och ledande bank på Island med en stark position på alla dess nyckelmarknader, säger bankens vd Höskuldur H. Ólafsson i en kommentar.

"Aron bank anser sig vara en isländsk bank, men den tillhandahåller också alltmer, fast selektivt, finansiella tjänster utanför Island. Och då framförallt riktade till företag verksamma i  fisk- och skaldjursindustrin i Europa och Nordamerika", skriver banken.

Under 2017 omsatte banken motsvarande strax under 4,5 miljarder svenska kronor och gjorde en vinst på drygt 1,2 miljarder kronor.

Bolagets största ägare är Kaupthing (via Kaupskil) med 55,6 procent av aktiekapitalet. Enligt Dagens Industri rör det sig om Kaupthings konkursbo och målet med noteringen är att Kaupthing ska sälja av så mycket av innehavet som möjligt för att betala gamla fordringar.

Bland övriga ägare återfinns Attestor Capital med 12,4 procent av kapitalet, Taconic Capital med 10 procent, Ziff Capital med 6,7 procent och Goldman Sachs International med 3,4 procent.

– Som representant för hela styrelsen är vi övertygade om att det här är startpunkten för ett nytt och viktigt kapitel i bankens historia. Det är en milstolpe att efter flera års hårt arbete bli ett noterat bolag både på Island och i Stockholm, och det är också en kvalitetsstämpel för Arion bank och den isländska ekonomin, säger bankens styrelseordförande Eva Cederbalk.

Banken planerar att genomföra börsnoteringen med ett erbjudande till både isländska och svenska investerare.

Ett flertal rådgivare arbetar med IPO-processen. Arion bank Investment Banking, Carnegie, Citigroup och Morgan Stanley agerar som joint global coordinators och Deutsche Bank och Goldman Sachs International är joint bookrunners. Fossar, Islandsbanki, Landsbankinn och Handelsbanken är co-lead managers i IPO:n.

Platsannonser