Island överväger att införa euro

<pufftextlänk>Den isländska kronan har sjunkit som en sten i samband med landets överhettade ekonomi. </pufftextlänk>Nu höjs flera röster från både politiker och näringsliv på att landet ska överge den rörliga växelkursen och införa den tryggare euron.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-04-19

I går fick islänningarna betala 94.14 kronor för en euro. Det ska jämföras med 73.70 i januari. Dagens kurs är den lägsta sedan november 2001 då valutakursen blev rörlig. Detta faktum har fått många islänningar att tänka om vad det gäller landets framtida valutapolitik.

Statsminister Hallor Asgrimsson talade här om dagen inför studenter på universitetet i Reykjavik om fördelarna med euron. Enligt statsministern vore det möjligt för Island att inträda i EMU-samarbetet inom tio år. Detta rapporterar Financial Times.

Även Kaupthings ordförande Sigurdur Einarsson anser att ett valutabyte skulle gagna Island.

– Vad vi ser är en svag valuta, vilket skapar fluktuationer. Den isländska kronan är ohållbar. Jag tror att lösningen ligger i att införa euron på längre sikt, skriver Einarsson på bankens hemsida.

Islands finansiella svårigheter kom att synliggöras i februari i år när kreditväderingsinstitutet Finch sänkte betygen för Island till följd av landets växande bytesbalansunderskott och företagens tunga skuldbörda. Under våren har centralbanken tvingats höja reporäntan till 11,5 procent.

I dagsläget kan inte Island införa euron som valuta eftersom landet inte är med i EU, men landet skulle kunna binda sin egen krona till den europeiska valutan. Men det vore helt fel väg att gå menar Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet.

– Ska man knyta en valuta ska man göra det utifrån en styrkeposition. Islänningarna måste reda ut sina problem först innan de kan överge den rörliga växelkursen, säger Hubert Fromlett till Realtid.se.

Ytterligare ett problem med fast växelkurs är enligt Hubert Fromlet att landet då ger upp möjligheten att hålla nere inflationen. Det går nämligen inte att ha ett valutamål samtidigt som ett inflationsmål.

Med en fast växelkurs dagsläget tror Hubert Fromlet att spekulationerna mot den isländska kronan skulle öka. Så skedde när Sverige försvarade den svenska kronkursen gentemot ecun 1992.

– För Islands del skulle spekulationerna inte nå samma nivå som de gjorde i Sverige, men situationen skulle ändå kunna påminna om den svenska något.

Carsten Valgreen, chefsekonom på Danske Bank ifrågasätter hur pass väl en liten ekonomi mitt i Atlanten, som till största del är baserad på fiske och aluminiumproduktion, passar in i euroområdet.

Hubert Fromlet påpekar dock att Islands handel med euroländerna ökat på senare tid.

Platsannonser

Logga in