FinansNyhet

Island bäst på delningsekonomi

På Island delar man gärna med sig.
Publicerad

På Island är man bäst på delningsekonomi och Sverige kommer först på plats 42 efter både Danmark (plats 8) och Norge (plats 16). Det visar ett globalt delningsekonomi-index som tankesmedjan Timbro tagit fram.

Realtid.se

Sverige delar inte gärna med sig, utan handlar nya varor och tjänster på traditionellt sätt. Det vill säga svenskarna delar inte gärna sin bil med någon, utan köper hellre sin egen.

Däremot hamnar vår nordiska granne Island högst upp på listan. Här delar man gärna sin bil med andra, eller hyr ut sitt boende.

Detta kan man avläsa av indexet som tankesmedjan Timbro tagit fram med hjälp av forskare vid University of Pennsylvania, Lunds universitet och Entreprenörskapsforum. Indexet har analyserats under en tvåårsperiod.

Annons

– Det här är den första globala kartläggningen av delningsekonomins storlek som inte bara utgår från uppskattningar och opinionsundersökningar. Vi har analyserat hur mycket trafik hemsidorna har och även räknat antalet annonser över hela världen för företag som AirBnb och HomeAway, säger forskningsledaren Alexander Funcke, i en kommentar till sammanställningen.

I Timbros Sharing Economy Index har forskarna samlat data för tjänster i 213 länder och även räknat antalet leverantörer för 23 av de 286 tjänsterna genom en robot.

Bäst ut är Island, Turks- och Caicosöarna, Montenegro, Malta och Nya Zeeland.

Annons

– Generellt är länder med mycket turism och utbyggt internet duktiga på delningsekonomi. Ta Island som exempel. När den isländska ekonomin återhämtade sig efter finanskrisen var det delningsekonomin som växte för att möta efterfrågan, säger Alexander Funcke.

Det största företaget som forskarna har kartlagt är Airbnb som har 1,5 miljoner personer som erbjuder tjänster varje vecka. Totalt sett erbjuder vart tredje delningsekonomiföretag boendetjänster.

Delningsekonomins 10-i-topp-listan

1. Island
2. Turks- och Caicosöarna
3. Malta
4. Montenegro
5. Nya Zeeland
6. Kroatien
7. Färöarna
8. Danmark
9. Aruba
10. Irland

 

Annons