Politik

Iran, Kina och klimatet – hetast under G20

Världens blickar vänds mot Japanska Osaka när världens mäktigaste makthavare möts för att att diskutera och försöka hitta lösningar på några av de mest brännande ämnena just nu – klimatkrisen, konflikten i Persiska viken och handelskriget mellan USA och Kina.

Uppdaterad 2019-06-28
Publicerad 2019-06-28

Vid öppningen av G20-mötet i Osaka i Japan på fredagen säger den amerikanske presidenten Donald Trump att han inte har någon brådska att hantera Iran, skriver Financial Times. Det efter nya sanktioner mot Iran efter att Iran i förra veckan skjutit ned en amerikansk drönare.

Vid tvådagarsmötet G20 samlas världens 20 största ekonomier. Det sker i skuggan av handelskriget mellan USA och Kina och den allt hätskare stämningen mellan USA och Iran.

Europeiska rådets president Donald Tusk uttryckte EU:s oro över de ökade spänningarna i Persiska viken. Han uppmanade allvarligt Iran att inte bryta mot kärnvapenöverenskommelserna, landet har nyligen snabbat på sin anrikning av uran.

Donald Trump förväntas diskutera Irankrisen vid bilaterala möten med ledarna från Ryssland, Tyskland, Saudiarabien med flera. Däribland Rysslands president Vladimir Putin som i en intervju med Fiancial Times hyllar Trump för sitt ledarskap samtidigt som han kallar liberalismen för obsolet.

Största fokus kommer ändå att vara på Donald Trumps möte med Kinas ledare Xi Jinping på lördag. Då ska de bägge ledarna försöka nå framsteg för att hitta någon form av lösning på den omfattande handelskonflikten mellan länderna.

Även klimatförändringarna kommer att vara ett av de stora samtalsämnena, som bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att lyfta.

Platsannonser

Logga in