Finans Nyhet

iPod nano dyrast för fransmän

Publicerad

Den nya iPod nano är, enligt franska tidningar, ett måste för de franska ungdomarna. Men i Frankrike är priset för den lilla musikspelaren 319 euro, vilket motsvarar 2.980 kronor. Det är 480 kronor mer än i Sverige.

Det högre priset på iPod nano beror dels på att momsen i Frankrike är högre än i de ovanstående länderna. Men den största anledningen till den stora prisskillnaden är att Apple bestämt att i helhetspriset återspegla ersättningarna till de som äger rättigheterna. Det vill säga skådespelare, musikartister och författare. Andra liknande avgifter finns även på cd-skivor, på dvd och vhs.

För en iPod nano med flashminne är ersättningen till dessa yrkesmän högre än för exempelvis iPod mini, med hårddisk. 480 kronor är ersättningen per iPod nano som Apple betalar vid en försäljning i Frankrike. För en iPod mini är ersättningskravet endast 75 kronor, trots att kapaciteten för iPod mini och iPod nano är likvärdiga.

En iPod nano 4 GB innebär det att priset i Frankrike är 2.976 kronor, 650 kronor mer än i Tyskland och 560 kronor mer än i Belgien.

Annons

Företaget har därför valt att lägga på denna summa – inklusive de högre skatterna – på priset, för att visa hur hög avgiften är.

– Det specifika problemet med iPod kommer att behandlas vid nästa möte om privat kopiering, säger Pascal Rogard, chef för SACD, förbundet för författare och manusförfattare, till fransk press.

Annons