FinansNyhet

Iosco: Stort behov för ökad koordinering för att förhindra grönmålning

Publicerad

Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco, lanserar ett verktyg för att minska grönmålning, så kallad greenwashing.

Marlène Sellebråten

Iosco har i en ny rapport tagit fram rekommendationer om kapitalförvaltning för tillsynsmyndigheter för att minska risken för grönmålning. Enligt Iosco behövs ökad koordinering på området för att förhindra grönmålning. Det skriver Finansinspektionen, FI, i ett pressmeddelande. FI:s generaldirektör Erik Thedéen är ordförande för den arbetsgrupp för hållbar finans som Iosco bildade förra våren och som står bakom rapporten.

ESG-tillgångar beräknas uppgå till 53 biljoner dollar 2025, motsvarande en tredjedel av totala tillgångar under förvaltning globalt (140,5 biljoner dollar), enligt data från Bloomberg Intelligence som Ioscos rapport hänvisar till.

I samband med covid 19-pandemin har dessutom efterfrågan för hållbara investeringar ökat, skriver Iosco. Europa stod för hela 80 procent av ökningen under fjärde kvartalet 2020, då investeringar i hållbara fonder ökade med 88 procent till 152,3 miljarder dollar, enligt data från Morningstar.

Annons

Ioscos rekommendationer täcker fem områden: kapitalförvaltares hållbarhetsaktiviteter och upplysningar, produktupplysningar, tillsyn och sanktioner, terminologi samt finansiell utbildning och investerarutbildning.

Ioscos mycket detaljerade rapport kan läsas i sin helhet här >>

Annons