FinansNyhet

Investor säljer Aleris till Triton

 Investor via Patricia Industries säljer vårdbolaget Aleris i en storaffär. Foto: Aleris Investor via Patricia Industries säljer vårdbolaget Aleris i en storaffär. Foto: Aleris
Investor via Patricia Industries säljer vårdbolaget Aleris i en storaffär. Foto: Aleris
Publicerad

Patricia Industries, en del av Investor AB, säljer vårdbolaget Aleris till Triton för 2,8 miljarder kronor på skuldfri basis.

Sara Johansson

Under fredagsmorgonen meddelar Investor att Patricia Industries, som är en del av Investor, har slutit ett avtal om att avyttra vårdbolaget Aleris till Triton för 2,8 miljarder kronor på skuldfri basis. Justerat för en nettoskuld om cirka 550 miljoner kronor och bedömda transaktionskostnader om 200 miljoner kronor motsvarar det ett eget kapital om 2 miljarder kronor, framgår det av ett pressmeddelande.

– Aleris har under vår tid som ägare sedan 2010 utvecklat och stärkt sitt erbjudande med högre patientnöjdhet som följd. Däremot har inte den finansiella utvecklingen varit tillfredsställande. Som ägare strävar vi alltid efter att göra det vi bedömer bäst för våra företag och våra aktieägare. Hösten 2018 avyttrade Aleris sin omsorgsverksamhet som fick ett nytt bra hem i Ambea. Nu avyttras sjukvårdsdelen till Triton som vi ser som en god ägare för att fortsätta utveckla erbjudandet till patienter och kunder. Genom denna affär frigör vi resurser som kommer att användas till att utveckla våra starka plattformar inom Patricia Industries, säger Johan Forssell, vd för Investor.

Doktor24 kommer fortsatt att ägas av Patricia Industries och ingå i Finansiella Investeringar, framgår det av pressmeddelandet.

Annons

– Som ett renodlat sjukvårdsbolag har Aleris vidareutvecklat verksamheten och accelererat förbättringsarbetet i den svenska delen och vunnit viktiga affärer. Bolaget har med Triton som en erfaren ägare inom branschen en stark plattform för att fortsätta bedriva högkvalitativ vård med nöjda kunder, säger Christian Cederholm, Co-Head, Patricia Industries.

Aleris är ledande inom sjukvård, specialistvård och diagnostik i Skandinavien med hög medicinsk kvalitet, kundnöjdhet och starka erbjudanden. Varje år genomförs 1,1 miljoner patientbesök och 1 miljon radiologiska undersökningar.

Försäljningen kräver myndighetsgodkännande och förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2019.

Annons
Annons