Investerar 1 miljard euro i Tyskland

Jacob Cronstedts och Rickard Backlunds fastighetsbolag ökar investeringsmålet efter sina fyra första portföljförvärv.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2015-09-23

Svenska fastighetsbolaget Apeiron Real Estate, med Jacob Cronstedt och före detta Cityhold-ordföranden Rickard Backlund i spetsen, vill investera en miljard euro i tyska fastigheter.

Bolaget startade ett partnerskap med en icke namngiven global statsfond och det Berlinbaserade fastighetsbolaget Kauri CAB Management i december. Mandatet från fonden var att köpa i Tyskland för 300 miljoner euro med betoning på Berlin, ett mål Apeiron nu uppnått efter att det senaste köpet av 900 bostäder i Berlin avslutats. Totalt har bolaget köpt 2.600 lägenheter i Berlinområdet.

Ytterligare 700 miljoner ska investeras de kommande tre åren inom ramen för befintliga partnerskap med andra institutionella investerare. Jacob Cronstedt, vd för Apeiron, säger till Realtid.se att kommande investeringar fortfarande omfattar Berlin men framför allt går man vidare med resten av Tyskland.

– Partnerskapet med den globala sovereign wealth fund är en value add-strategi i just större Berlinområdet. Det är en specifik strategi för partnerskapet och det får vi inte frångå. Men eftersom de nästkommande 700 miljonerna i totalt fastighetsvärde för det första inte är enbart value add och för det andra inte enbart Berlin, klargör vi att det rör sig om andra investerare, säger Cronstedt till Realtid.se.

Partnerskapet som Apeiron deläger med den globala statliga fonden finns dock kvar oberoende av de fortsatta planerna för den tyska marknaden.

Cronstedt kan inte uttala sig om vilken fond det rör sig, men uppger att det är en internationell aktör. De övriga institutionella investerarna förblir också okända av sekretesskäl men informationen som går att få är att de är från Asien och Mellanöstern.

Trots att de kommande investeringarna inte bara rör Berlin förblir staden en väldigt viktig marknad för fastighetsbolaget.

– Den erbjuder en möjlighet till trygg och stabil avkastning. Det finns en strukturell obalans mellan utbud och efterfrågan på bostäder och staden är en av Europas starkaste tillväxtmarknader, säger Cronstedt.

Platsannonser