Internt bråk skakar Ruter Dam

Gunilla Arhén oense med ny ordförande.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-02

Det är inte bara Mats Qviberg som har bestämda åsikter om kvinnliga ledare på hög nivå. Även företrädarna för stiftelsen Ruter Dam hyser en del politiskt inkorrekta åsikter. Förra veckan utsågs en ny ordförande för Ruter Dam och meningsskiljaktigheter råder redan i styrelsen.

Det omtalade kvinnliga nätverket och mentorprogrammet Ruter Dam, med vd:n Gunilla Arhén i spetsen, fyller 20 år nästa år.

”Vi ser fram emot nya utmaningar inför det”, skriver Gunilla Arhén i ett pressmeddelande i samband med att den nya ordföranden Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist presenteras.

Hon tar över efter Britt-Marie Bystedt som haft positionen i fem år. Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist har bakgrund som styrelseproffs och mångårig chefserfarenhet från Volvo Personvagnar i Sverige och globalt.

Realtid.se ringde upp Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist och Gunilla Arhén för att få veta lite mer om de nya utmaningarna.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, vad är det för utmaningar som väntar med ordförandeskapet?

Egentligen är det samma frågor som alltid, men framförallt globaliseringen. Utländska bolag är mer resultatfokuserade och många kvinnor saknar erfarenhet av det. Om man har en chefsroll måste man vara redo att välja bort familjehelgen i sommarstugan. Affärsmässighet handlar om att lägga känslorna åt sidan till förmån för kunden. Kvinnokulturen måste bli mindre känslosam och mer rationell.

Det är alltså kvinnornas eget fel att de inte rekryteras till höga chefsposter eftersom de inte är tillräckligt affärsmässiga och resultatinriktade?

– Jag tycker inte att man ska hymla med vad som krävs för att lyckas på toppen.

Gunilla Arhén, går inte Ulla-Britts stereotypa uttalanden stick i stäv med allt vad Ruter dam står för?

– Jag ställer mig inte bakom henne i de uttalandena. Jag får prata med henne om det.

Så var står Ruter Dam i den här frågan då?

– I takt med globaliseringen sker allt större del av rapporteringen till utländska huvudkontor där det sitter chefer som inte alls delar våra svenska uppfattningar kring kombinationen jobb och familj. De vill se resultat och bryr sig inte om känslomässiga ursäkter som har med dagishämtning eller föräldraledighet att göra. Vi måste lära oss att få till tillvaron med de nya förutsättningarna.

Ni vill bidra till fler kvinnliga chefer på hög nivå, är den här inställningen verkligen förenlig med de målen? Måste kvinnor välja mellan karriär och familj i framtiden menar du?

– Kvinnor kan välja att vara med, men de ska fundera på om de klarar av cirkusen.

Platsannonser