Finans Nyhet

Internettelefoni tar över

Publicerad

Om fyra år kommer mellan 140 miljoner och 245 miljoner personer i världen att använda internet för sina telefonsamtal. Det kommer att drabba de traditionella telefonoperatörerna hårt.

Det tror analysföretaget Evalueserve som analyserat utvecklingen av internetteletjänster kontra de vanliga teleoperatörerna.

De europeiska teleoperatörerna, som Telia Sonera, kommer att drabbas hårdast, tror analysföretaget i rapporten som Svenska Dagbladet uppmärksammat.

Det beror på högre priser på telefontjänster, där samtalen bland annat betalas per minut till skillnad från telefonin i till exempel USA där man bara betalar en månadsavgift.

Annons

Teleoperatörer som har både fasta och mobila nät kommer att få se sina vinster sjunka med mellan 22 och 26 procent och omsättningen kommer att minska med 5-10 procent, enligt rapporten.

Det är framför allt företaget Skype som med sin nya teknik fått internettelefonin att ta fart, konstaterar Evaluserve. Skype har i dag två miljoner användare i USA och 13 miljoner användare totalt runt om i världen. Enligt företagets egna uppgifter får det dagligen omkring 80.000 nya användare.

Fast telefoni kommer att minska snabbast och särskilt dyra utlandssamtal när telefonsamtal via internet ökar. Men även när det gäller lokalsamtal kan en kombination av Skype via bredband och mobiltelefoni helt komma att ersätta den fasta telefonen, tror Evalueserve.

Annons

TT

Annons