Finans Nyhet

Intern rapport bekräftar penningtvätt på Swedbank

Taggar i artikeln

Swedbank
Publicerad

Swedbanks vd fick en intern rapport om bankens inblandning i penningtvätthärvan redan i september förra året. Rapporten beskriver hur Danske Bank och Swedbank hanterat miljarder från “misstänkta kunder” och hemligstämplades genast.

Ulrika Fjällborg

Uppgifterna kommer från SVT och Dagens Industri.

Swedbank är 2 procent ned i börsöppningen.

Det gäller just den rapport som Birgitte Bonnesen och kommunikationsdirektör Gabriel Francke Rodau hänvisat till för att motbevisa Uppdrag Granskning uppgifter om att banken skulle ha tvättat 40 miljarder kronor via transaktioner med Danske Bank.

Annons

– Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting, sa Birgitte Bonnesen till Dagens Industri i oktober.

Nu rapporterar både SVT och DI att just den interna rapport som granskat transaktionerna mellan Swedbank och Danske bank 2007-2015 visar att de genomfört transaktioner motsvarande 95 miljarder kronor mellan 2000 “misstänkta kunder”.

Swedbanks kommunikationschef motsäger uppgifterna:

Annons

”Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på ”misstänkta kunders transaktioner” som Uppdrag granskning hävdar. Däremot är det den gruppen kunder, totalt cirka 2 000 till antalet, som Swedbank sedan gjorde en fördjupad analys av, skriver Gabriel Francke Rodau, i ett melj till SVT.

Det var Birgitte Bonnesen och delar av koncernledningen som fick del av rapporten. Rapporten är, enligt Swedbank, skickad till Finansinspektionen.

Enligt uppgifter till Dagens Industri är Swedbank kopplad till den så kallade “ryska tvättomaten”,  ett penningtvättupplägg som flyttat hundratals miljarder dollar ut ur Ryssland, vilket den internationella journalistorganisationen OCCRP avslöjade redan 2014.  Swedbanks interna rapport ska visa att banken så sent som i fjol hade ett flertal kunder som OCCRP pekat ut som delaktiga i den ryska tvättomaten.

Annons
Annons