Finans

Intercontinental Exchange köper in sig i Euroclear

New York-börsens ägare Intercontinental Exchange köper Royal Bank of Scotlands strategiska aktiepost i Euroclear för 275 miljoner pund.

Publicerad 2017-10-25

Amerikanska ICE köper 4,7 procent av aktierna i Euroclear. Säljare är RBS, som i och med med affären säljer hela sin tidigare ägarandel i den Belgienbaserade europeiska clearingplatsen Euroclear.

Efter köpet av aktierna förutser ICE att det får ta en plats i styrelsen för Euroclear, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Bolaget kallar också affären för ett köp av en “strategisk aktiepost” i Euroclear.

Intercontinental Exchange är ett amerikanskt finansbolag med huvudkontor i Atlanta som bland annat driver börser och internetbaserade marknadsplatser för derivathandel i finansiella instrument, energi och råvaror. 2011 köpte ICE New York-börsen New York Stock Exchange (NYSE) i en affär värd 11 miljarder dollar. NYSE är den största och mest kända av sammanlagt 12 börser som ICE äger och driver.

Euroclear samägs av ett hundratal banker och finansiella institutioner. Deras kunder är finansiella institutioner i mer än 90 länder.

Platsannonser