Tuff finansiell situation för Oscar Engelberts bostadsutvecklingsföretag. Med dagens besked har det dock lättat något.
Tuff finansiell situation för Oscar Engelberts bostadsutvecklingsföretag. Med dagens besked har det dock lättat något.
Börs

"Inte lugnt alls för Oscar Properties"

En överväldigande majoritet – 93 procent – av obligationsinnehavarna röstade ja till de nya villkoren för bostadsutvecklaren Oscar Properties obligationslån. Det förlängs därmed två år, till den 3 september 2021. Nu väntar ytterligare åtgärder för att införskaffa kapital.

Uppdaterad 2019-05-06
Publicerad 2019-05-06

Aktiekursen steg direkt på beskedet om att de nya obligationsvillkoren gått igenom. Kursen är nu 7,12 kronor, upp 23 procent jämfört med kursen före beskedet. Den största obligationsinnehavaren, Spiltan Fonder, är nöjd med resultatet.

– Beskedet är positivt, inte minst att andelen var så hög, det tror jag inte många hade räknat med. Nu ser vi också att aktiekursen stiger, säger Lars Lönnkvist, ansvarig för Spiltan Fonders innehav.

Inför omröstningen har en del hävdat att obligationsinnehavarna inte borde gå med på villkoren utan ta hem pengarna istället. Vad säger du om det?

– Min uppfattning är att det är bättre att lösa problemen i lugn och ro än att med kniven på strupen tvingas sälja ut. Det är inte så lätt att få ut 450 miljoner kronor för att betala obligationslånet.

Är det lugnt nu för Oscar Properties?

– Nej, det är inte lugnt alls. Nu krävs ett tufft arbete framåt. Men grunden är lagd för en god utveckling. Utan det här godkännandet skulle det vara knepigt att attrahera investerare eller kapital för ytterligare investeringar.

Lars Lönnkvist på Spiltan säger att det kommer att gå ut ett erbjudande till obligationsinnehavarna att konvertera obligationerna till B-aktier. Bedömningen är att det sker till ett pris på runt 4,5-5 kronor per aktie.

På torsdag kommer delårsrapporten för första kvartalet 2019. Att hålla koll på är hur kassan ser ut, hur mycket pengar som har kommit in. Särskilt intressant enligt Lars Lönnkvist är försäljningen i 79&Park, bostadshuset vid Gärdet i Stockholm.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert svarar på telefon, men vill inte uttala sig.

– Jag har tyvärr inte möjlighet idag. Det vi kommunicerar är det som står i pressmeddelandet, säger han.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in