Ekobrottsmyndighetens entrédörr. Foto: Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndighetens entrédörr. Foto: Ekobrottsmyndigheten
Juridik

Insideråtal i börsbolag

Scandinavian Enviro Systems ordförande Stig-Arne Blom är en av fyra häktade som nu åtalas för flera fall av insiderbrott.

Uppdaterad 2018-03-02
Publicerad 2018-03-02

Stig-Arne Blom, som är styrelseordförande i det First North-noterade däckåtervinningsföretaget Scandinavian Enviro Systems, häktades i februari i år misstänkt för flera fall av insiderbrott. Han överklagade häktningen men Svea hovrätt valde att gå på åklagarens och tingsrättens linje. En överklagan har även skickats till högsta instans. Han sitter sedemera fortsatt häktad.

Nu har han åtalats tillsammans med tre andra misstänkta som även suttit häktade under februari, enligt E55 som var först med att rapportera detta. 

Misstankarna rör flera fall av insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation.

Åklagare Thomas Langrot, vid Ekobrottsmyndigheten, menar att Stig-Arne Blom vid upprepade tillfällen har delat med sig av känslig information om bolagets förhandlingar med en potentiell kund i Kina. Informationen har Stig-Arne Blom lämnat till andra ägare i Scandinavian Enviro Systems.

De misstänkt affärerna gjordes den 20 december 2017 strax innan bolaget meddelade att förhandlingarna med den kinesiska partnern försenats. Internt var detta känt redan den 11 december och nämns i styrelseprotokoll den 13 december, enligt E55.

Trion som fått information från styrelseordföranden ska ha sålt stora mängder aktier över marknaden innan pressmeddelandet blev offentligt, vilket fick kursen att rasa. På detta sätt har de undgått förluster om totalt 2,3 miljoner kronor på sina innehav.

Stig-Arne Blom misstänks även ha läckt känslig information om bolagets förhandlingar med den kinesiska partnern strax innan han greps i slutet av januari i år.

Bland EBM:s bevisning finns chattkonversationer från mobiltelefoner där trion tar upp känsliga uppgifter som inte var känd på marknaden.

Åklagaren yrkar att de åtalade ska betala tillbaka de vinster de gjort på affärerna samt en sanktionsavgift som uppgår till 9 miljoner kronor, enligt E55.

Rättegången planeras till vecka 11.

I ett pressmeddelande kommenterar börsbolagets tillförordnande ordförande Alf Blomqvist åtalet:

– Vi har tagit del av informationen att det har väckts åtal mot ordföranden och har ingen ytterligare information eller kommentarer att ge, säger Alf Blomqvist, styrelseledamot i Enviro.

Platsannonser

Logga in