Finans Nyhet

Inkclub.com

Publicerad

… ett Uppsala-företag som sedan starten 2000 i det dolda växt till världens största bläckpatronsäljande e-handelsbolag.

Ingen tycker det är roligt att köpa bläckpatroner i en butik. Dessutom kommer ingen ihåg vilken skrivare som finns hemma när man är ute på stan. Men sitter man framför datorn så har man ju skrivaren bredvid sig. Den slutsatsen kom Lennart Nyberg fram till mitt under it-bubblans glansdagar. Resultatet blev verksamheten i Inkclub.

– Förbrukningsvaror till skrivare är oerhört lämpliga produkter för nätet. Det finns inget shoppingvärde i att köpa bläckpatroner om man jämför med att exempelvis köpa en skjorta eller ett par skor, säger Lennart Nyberg, grundare och vd för Inkclub.

Men att köpa bläckpatroner gör alla ändå. Inkclub har i dag 1,3 miljoner kunder i 14 länder i Europa. Försäljningen sker via nätet och kundtjänsten enbart per e-mejl. Det finns inte ett enda telefonnummer att finna till Inkclub, varken på hemsidan eller i telefonkatalogen, samtliga är hemliga.

Annons

En kundtjänst som nås enbart via mejl är mer effektiv än en per telefon, menar Lennart Nyberg. Därför besvaras kunders e-mejl alltid inom 24 timmar, oavsett från vilket land det kommer ifrån.

– Vi har kundtjänst för alla 14 länder. Det är en internationell skara, en kul grupp med olika traditioner och kulturer, säger han.

Totalt har Inkclub omkring 40 anställda i Uppsala, på kundtjänsten och på det 1.200 kvadratmeter stora lagret.

Annons

– Försäljningen av bläckpatroner är helt beroende av den installerade basen skrivare. Vet man hur den basen ser ut kan man lätt räkna ut statistiskt vad som kommer att gå åt. Därför kan vi ha ett stort lager, säger han.

För att nå de potentiella kunderna arbetar Inkclub med reklam både på nätet, genom tv-reklam och direktreklam. Reklamen står också för den största kostnadsposten i företaget och samtliga kampanjer utvärderas noga. Den främsta anledningen till varför Inkclub fått så många kunder är enligt Lennart Nyberg en annan, nämligen den relativt låga prisnivån.

– Vi är billigare eftersom vi har en effektiv hantering. Kunden gör en del av arbetet själv vid beställningen och därefter packar vi ordrar i en rasande fart, säger han.

Annons

Den effektiva hanteringen har även lett till en snabbväxande lönsamhet. För räkenskapsåret 2003/2004 som avslutades i augusti förra året var omsättningen 240 miljoner kronor med ett positivt resultat på 48 miljoner kronor.

– Bokslutet för i år är inte helt klart, men jag kan säga så mycket att vi ökar rejält både i vinst och omsättning. Vi går snabbt framåt och ser positivt på framtiden, säger Lennart Nyberg.

Framtiden, som även kan komma att innehålla både expansion på nya marknader liksom introduktionen av nya produkter.

– Vi tittar på fler länder och jag ser flera produkter som är intressanta för oss och som passar väldigt bra på nätet. Att vi har en jättestor kundbas redan gör det möjligt att nå ut med nya produkter också. Men allt har gått så fort hittills att vi just nu har vi fullt upp med att hantera bläcket.

Annons