Morgonsvepet

Ingves: Riksbanken ska inte styra för mycket

Riksbanken ska inte styra för mycket, Hexagonchefen bäst betald och Swedbank ska ha vilselett myndighet i USA - det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna onsdagsmorgon.
 

Publicerad 2019-03-27

Ingves: Riksbanken ska inte styra för mycket
"Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen."

Det skriver riksbankschefen Stefan Ingves i en debattartikel i Dagens Nyheter där han kommenterar läget för den försvagade svenska kronan.

Så här beskriver Ingves Riksbankens uppdrag:

”Prisstabilitet är vårt uppdrag och det är det bästa sätt på vilket Riksbanken kan bidra till fasta spelregler i ekonomin.”

Och fortsätter:

”Vissa kan förstås ändå landa i bedömningen att kronans rörelser blir för stora med ett inflationsmål och rörlig växelkurs och att ett annat upplägg därför vore att föredra. I Sverige är det regeringen som beslutar om växel­kursen ska vara fast eller rörlig.”

Hexagonchefen bäst betald
Av Sveriges 18 bäst betalda vd:ar är 16 män. Högst upp på listan finns Hexagonchefen Ola Rollén, enligt en genomgång som Svenska Dagbladet gjort av vd:arnas totala ersättning under 2018 och 2017.

Rolléns totala ersättning ökade med 25 procent till 52 miljoner kronor. Både den fasta ersättningen och den så kallade bonusen ökade.

På andra plats kommer Volvos vd Martin Lundstedt. Han fick under 2018 totalt 43,5 miljoner kronor. Andra som ligger högt upp på listan, enligt SvD:s genomgång, är Ericssons vd Börje Ekholm (42 miljoner), Sandvikchefen Björn Rosengren (38,5 miljoner) och industriföretaget SKF:s Alrik Danielson (30 miljoner).

Swedbank ska ha vilselett myndighet i USA
Swedbanks högsta ledning har hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Enligt programmet handlar det om central information om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca som utelämnats när finansmyndigheten i New York krävde svar av banken.

I morgon är det årsstämma för Swedbanks aktieägare i Stockholm.

Alecta inte nöjd med Swedbanks hantering
– Vi är inte nöjda med styrelsens hantering av penningtvättsärendet och förtroendet för banken har skadats. Därför tycker vi det är bra att valberedningen har inlett ett arbete med att stärka styrelsen, säger Alectas vd Magnus Billing till Dagens Nyheter.

Pensionsbolaget Alecta äger 4,8 procent av aktierna i Swedbank och är en av storägarna. Samtidigt meddelar också pensionsbolaget AMF, som äger 4,4 procent, att de också står bakom Kerstin Hermansson som ny ledamot i bankens styrelse men vill se fler förstärkningar i under våren.

Vad gäller frågan om att bevilja vd Birgitte Bonnesen och styrelsen ansvarsfrihet för 2018 på årsstämman ger inte pensionsbolagen något besked.

– Ansvarsfriheten avvaktar vi med till stämmodagen, säger Magnus Billing.

Bonnier News får klartecken att köpa Mittmedia
Bonnier News köp av lokaltidningskoncernen Mittmedia har fått Konkurrensverkets godkännande. Det rapporterar Dagens Industri som ägs av Bonnier News.

”Vi kan nu fortsätta med förberedelserna inför tillträdet”, uppger Bonnier News vd Anders Eriksson i en kommentar efter beskedet.

Affären, som genomförs tillsammans med den norska mediekoncernen Amedia, tillkännagavs i februari efter att Mittmedias ägarstiftelser tackat ja till ett än så länge okänt bud, skriver DI.

Mittmedia, som den senaste tiden dragits med ekonomiska problem, äger 28 tidningar i Mellansverige.

John Mattson utreder förutsättning för börsnotering
John Mattson Fastighetsföretagen AB har initierat en process för att utreda förutsättningarna för en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholms huvudlista. I samband med en eventuell notering kommer en ägarspridning av befintliga aktier att genomföras.

John Mattson har under en längre tid förberett sig för en framtid i noterad miljö, där huvudägaren kvarstår som en betydande ägare. En notering av bolagets aktier är ett logiskt och viktigt steg i bolagets fortsatta utveckling och tillväxt då det ökar kännedomen om verksamheten och stärker bolagets profil.

Med anledning av ovan har John Mattson Fastighetsföretagen AB anlitat Carnegie och Handelsbanken som finansiella rådgivare och Gernandt & Danielsson som legal rådgivare.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in