Börs

Ingen utdelning efter miljardskulder i TopToy

Fordringsägare kräver 2,4 miljarder danska kronor, motsvarande 3,4 miljarder kronor, från TopToys konkursbo, men kan inte förvänta sig någon utdelning, enligt konkursförvaltarna.

Uppdaterad 2019-11-06
Publicerad 2019-11-06

Skulden i Top Toys konkursbo har nu har vuxit till 2,4 miljarder danska kronor, vilket är betydligt mer än vad konkursförvaltarna uppgav i april 2019. Detta framgår av handlingar som affärstidningen Børsen tagit del av.

Skulden i konkursboet blir även allt större. Detta framgår av ett meddelande som konkursförvaltarna ska ha skickat ut till de hundratals borgenärer som förväntar sig utdelning men som nu istället kan förvänta sig att förlora en förmögenhet på Top Toys-kollapsen.

I april 2019 fanns det anspråk på 2 165 miljarder danska kronor. Detta har alltså ökat med mer än 200 miljoner danska kronor.

I meddelandet förklarar konkursförvaltarna att de har, under de senaste sex månaderna,  hanterat och registrerat nästan 200 anmälningar. Dessutom pågår korrigeringar av tidigare rapporterade fordringar.

Konkursförvaltarna räknar med att de allra flesta anspråk nu har meddelats. I meddelandet skriver de att totalt knappt 800 anspråk har registrerats i konkursboet. Det anges också att de förväntar sig att utdelningen understiger 10 procent. 

Men till Børsen äger en av konkursförvaltarna att det är osannolikt att borgenärer får några pengar överhuvudtaget.

De dystra utsikterna för utdelning för borgenärerna är nära relaterade till det faktum att ett bankkonsortium betående av Danske Bank, Nordea, Nykredit och Swedbank, före konkursen, tog Top-Toys varulager som pant på totalt 714 miljoner danska kronor.

Investeringen slutade som en katastrof för EQT, vilka även äger kedjan Flying Tiger Copenhagen.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in