Hållbarhet & ESGNyhet

Ingen ny policy när Swedbank Robur ökar i Saab

Saab, Jas 39 GripenSaab, Jas 39 Gripen
Foto: Saab
Publicerad
Uppdaterad

Swedbank Robur har på kort tid gått från att äga noll aktier i Saab, till att vara tredje största ägare. Men fondbolaget har varken ändrat sin policy eller bestämt sig för att det är en samhällsplikt att investera i försvarskoncernen.

Annelie Östlund

Reporter

Sedan Vladimir Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har flera röster på ledarplats kritiserat aktörer inom finansbranschen vars policy är att rata investeringar i vapentillverkare.

Finansbranschen har inte varit sen med att känna av de nya vindarnas riktning.

Och i början på mars twittrade Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog: ”Bara en dåre tror att världen blir mer hållbar i händelse av att demokratierna slutar investera i vapen!”

Annons

Kort därefter öppnade bolaget upp för att hållbarhetsportföljerna ska kunna investera i vapentillverkare.

SEB:s fondbolag var ännu tidigare ute med att uppdatera sin policy gällande investeringar i försvarsindustrin. Den 3 mars meddelade SEB Investment Management att ett antal fonder – som tidigare inte har tillåtits investera i försvarssektorn – nu kan göra det.

Under måndagen bekräftades så DI:s uppgifter om att Swedbank Robur på senare tid ägnat sig åt att tokköpa Saab.

Annons

Vid utgången av april i fjol hade Robur noll aktier i försvarskoncernen. Nu sitter fondbolaget på 4,1 miljoner aktier – motsvarande cirka 3 procent av kapitalet – och är därmed tredje största ägaren.

Men Swedbank Robur har varken ändrat sin policy eller bestämt sig för att det är en samhällsplikt att investera i den svenska försvarskoncernen.  

”Nej det är en missuppfattning, Robur har inte (haft) något generellt förbud mot investeringar i försvarsindustrin i vår hållbarhetspolicy. Våra tidigare avyttringar i Saab grundade sig i förvaltarbeslut, som väger in flera olika delar bland annat framtida finansiell utveckling, affärsmodell och bolagsstyrning”, skriver Carina Sesser Nylund, pressansvarig på Swedbank Robur, i ett mejl.

Annons

Hon pekar på att den framtida finansiella utvecklingen för något år sedan såg markant annorlunda ut jämfört med idag

”Rysslands invasion av Ukraina och det geopolitiska läget är tydliga exempel på just det sistnämnda vilka gynnar sektorn.”

Saabs aktie har gått som tåget efter Rysslands invasion av Ukraina och efter att europeiska länder – ett efter ett – meddelat att man höjer anslagen till försvaret.

Men Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, menar att Swedbank Roburs massiva köp har bidragit till att pressa upp kursen.

– Swedbank Robur är sannolikt en del av uppgången. De har köpt så pass mycket, säger Bornold som växte upp och har sin familj i närheten av Bofors i Karlskoga.

– Just nu är det fullt upp i Bofors. Bara pansarskotten – som levereras till Ukraina och som ska ersättas – skapar enormt mycket jobb.

– Det har förändrats fort för Saab. Det är ett helt nytt läge nu när det ska rustas upp. Orderböckerna blir fulla väldigt snabbt. 

Annons