Finans Nyhet

Inga transaktioner ännu för Permira

Publicerad

Riskkapitalbolaget Permira etablerade ett kontor i Sverige i mars 2003 för att bättre bevaka den nordiska marknaden. Två och ett halvt år senare har inte en enda nordisk transaktion genomförts. Trots detta är Kurt Björklund som leder det nordiska teamet optimistisk. ”Geografi är irrelevant”, säger han till Realtid.se.

Kurt Björklund pekar istället på det faktum att det nordiska teamet varit involverad i andra transaktioner.

Varför har ni inte gjort några transaktioner än?

– Så förhåller det sig inte. Vi har med det nordiska teamet genomfört en stor transaktion med det globala satellitföretaget Inmarsat till ett värde av 1,7 miljarder euro. Den gjordes i december 2003 och Telenor var den största aktieägaren, säger Kurt Björklund.

Annons

Ett globalt satellitföretag säger du, var har det sitt säte?

– I London.

Har ni inte gjort några transaktioner med nordiska bolag?

Annons

– Jo, vi har även gjort transaktioner med bolag med nordiskt säte. Den senaste var år 2000.

Men ni har inte gjort några nordiska transaktioner sedan ni etablerade ert kontor i Stockholm, eller hur?

– Inmarsat är från vårt perspektiv till stor del en Nordisk transaktion. Dessutom är geografi irrelevant i den här frågan. Vi är ett integrerat bolag som söker de bästa transaktionerna oavsett var de finns. Vår strategi bygger inte på att ha ett stort team på en specifik ort. Istället tar vi in medarbetare från olika kontor får att genomföra transaktionerna oberoende av var de finns geografiskt.

Annons

Men anledningen till att ni etablerade kontor i Stockholm måsta väl ha varit att ni ville titta närmare på nordiska företag?

– Jo, det stämmer. Och vi har tittat på flera nordiska företag.

Men ni har inte gått vidare med några av de bolag ni tittat på i norden sedan ni etablerade kontoret i Stockholm. Betyder det att du anser att era nordiska konkurrenter köpt för dyrt?

– Jag har stor respekt för våra nordiska konkurrenter och är övertygad om att de vet vad de gör.

Men ni måste ju ha kommit till olika slutsatser, eller hur?

– Det skiljer sig alltid i hur man ser på företagen, men jag vill inte uttala mig om enskilda affärer.

– Sen vill jag poängtera att vårt team här i norden är litet i jämförelse med flera av våra konkurrenter och vi har därmed inte tittat på alla de affärer som har gjorts.

Hur ser du på den nordiska marknaden framöver?

– Det finns en bra corporate demography, det vill säga många stora och medelstora företag med starka internationella utvecklingsmöjlighteter. Vi har gjort en stark commitment till den nordiska marknaden på ett långt perspektiv och ser området som mycket intressant även framöver.

Kommer ni rekrytera till nordenkontoret?

– Ja

Annons