Konsult

Inga svenska företag på årets lista

Inga svenska företag finns representerade på Boston Consulting Groups lista över världens 50 mest innovativa företag. Toppar gör Apple, Google och Tesla Motors.

Uppdaterad 2017-01-12
Publicerad 2017-01-12

Rapporten "Most innovative companies" lanseras för elfte året i rad och innehåller en sammanställning av världens 50 mest innovativa företag. Resultatet baseras bland annat på intervjuer med 1.500 företagsledare från olika länder och branscher. Apple som legat i topp sedan starten efterföljs i år av Google, Tesla Motors, Microsoft och Amazon. Netflix och Facebook flyttar fram positionerna och tar plats på årets tio i topp lista.

– Med tanke på hur viktiga digitala lösningar numera är för alla branscher måste företag vara flexibla och leta innovationer och nya idéer även utanför den egna organisationen. Framgångsrik innovation handlar om det, att hitta balansen mellan intern och extern innovation. Att scanna externt för nya idéer och effektivt föra in dem i organisationen, säger Gustaf Sahlén, senior innovationsrådgivare inom BCG i ett pressmeddelande och fortsätter: Svenska företag behöver generellt lägga mer fokus på att använda data och teknologi på ett mer sofistikerat sätt genom innovationsprocessen.

Med på listan finns etablerade företag som Daimler, General Electric och Procter & Gamble och de nya digitala företagen Uber och Airbnb. I likhet med föregående år dominerar tech- och telekomsektorn med 15 företag i rankingen. Därutöver återfinns bland annat företag inom bil-, läkemedels-och finansbranschen.

– De mest innovativa företagen är bättre på att kombinera externa samarbeten som joint ventures med metoder som corporate venture capital, innovations labb och inkubatorer, säger Gustaf Sahlén i pressmeddelandet.

Innovation spelar en avgörande roll för ett lands konkurrenskraft och rapporten visar att det är en av de viktigaste prioriteringarna för företagen framöver. 76 procent av de tillfrågade cheferna i undersökningen menar att innovation toppar dagordningen och 60 procent räknar med att investera mer i innovation under året. Indien, Japan och Frankrike är de länder där innovation prioriteras högst enligt studien.

– Givet den snabba digitala utvecklingen måste innovationsarbetet prioriteras om man inte vill bli omsprungen av konkurrenterna, avslutar Gustaf Sahlén.
 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in