Finans Nyhet

”Inga höjder, inga fall!”

Taggar i artikeln

Delphi
Anders Lindström, Egil Bergenlind, Nicole Forsberg, Marie Wall, Marta Sjögren och Maral Kalajian.
Publicerad
Uppdaterad

När Delphi och TechLaw Group anordnade en konferens på temat ”growing by going global” samlades advokater från olika jurisdiktioner tillsammans med entreprenörer med olika perspektiv, men med samma nyfikenhet på vilka möjligheter och utmaningar som följer i spåren av det allt större fokuset på techlaw.

Miriam Istner-Byman

Den första sessionen handlade om Stockholms ställning som startup-huvudstad nu och i framtiden.

Moderator var Maral Kalajian, marknads- och kommunikationsansvarig på analys-startupen Watty. Panelen bestod av Marta Sjögren, principal på Northzone, Marie Wall, direktör för Startups på Näringsdepartementet, Nicole Forsberg, programkoordinator på KTH Innovation, Egil Bergenlind, grundare & CEO på DPOrganizer och Anders Lindström, partner på Delphi.

Maral Kalajian inledde med att berätta att Stockholm är det främsta startup-centret efter Silicon Valley, vilket är ett gott betyg för ett litet land som Sverige. Stockholm är hemstad för många internationella framgångar såsom Skype, Mojang, Spotify och King. 

Annons

Marta Sjögren poängterade att det är viktigt att bygga en egen startup kultur baserad på våra normer och förutsättningar istället för att okritiskt härma Sillicon Valley.  Men, det tar tid att bygga upp ett välfungerande system. Cirka 20 år närmare bestämt, enligt  Marie Wall. "Det krävs företag av olika storlekar likväl som mentorer och investerare för att systemet ska bli framgångsrikt. Vi har nu kommit till den vändpunkt då många startup företag har vuxit sig större och tar en del av sin avkastning för att investera i nyare bolag med stor potential. Det bådar gott för framtiden!"

Sedan kan man fundera på vilka faktorer som ligger till grund för Sveriges framgång. Enligt Anders Lindström är en viktig faktor tydlig: svenska organisationer är relativt platta vilket är en bra grogrund för grundarteam och över tid leder till högre tillväxt. Dessutom tycker svenskar om att samarbeta och strävar efter att alla i organisationen ska vara delaktiga i arbetet.

Den svenska kulturen som förespråkar välfärd, engagemang, ärlighet och strävsamhet har en stor inverkan på den svenska startup scenen – det tycktes alla vara överens om.

Annons

Kulturen kan ibland vara lite för tillåtande för entreprenörens bästa framhöll Egil Bergenlind. Hårdare krav måste ställas på prestation. Detta höll Marie Wall med om och poängterade att det även krävs en öppen och ärlig dialog; ibland behöver entreprenören höra den bistra sanningen. Genom att få konstruktiv och ibland negativ feedback ges också företaget en chans att växa.

Nicole Forsberg berättade om en ny modell som inkubatorn på KTH tillämpar. Nu gäller "opt-and-out" istället för som tidigare att så länge man hade blivit antagen så var man säker. Nu måste de antagna entreprenörerna kunna visa resultat var fjärde månad för att inte åka ut. Enligt henne är det en metod som fungerar.

Entreprenörskap innebär som bekant ett stort risktagande och för att våga satsa måste man även våga misslyckas. "Inga höjder, inga fall!". Anders Lindström vidhöll därför att kulturen måste vara mer tillåtande och att det ska vara ok att misslyckas och att få en andra chans.

Annons

Ett problem som Marie Wall upplevde är att endast en tredjedel av entreprenörerna vill ta in mer pengar och rekrytera fler medarbetare. Denna attityd hotar tillväxten i bolagen.  Men, det borde inte vara brist på kompetens som är anledningen, påstod Nicole Forsberg. Idag är svenskarna generellt sett väl utbildade och det finns flera specialistinriktningar på universiteten och andra lärosäten.

I slutet följde två uppmaningar till regeringen och till bolagen.

1. Gör det enklare för investerare och affärsänglar så att bolagen inte blir beroende av offentliga medel.
2. Öka mångfalden och främja integrationen genom att plocka in nyanlända i bolagen.

Annons