Finans Nyhet

Infochefen försökte stoppa forskare

Publicerad

<pufftextlänk>Skogsbolaget Stora Enso, med finska staten och Wallenbergstiftelserna som huvudägare, har försökt få Stockholms universitet att stänga av en forskare.</pufftextlänk> Forskaren har inom sin forskning kommit i kontakt med Samerådet, och vidarebefordrat information om Stora Ensos aktiviteter i finska Lappland till den finska regeringen. Det uppskattades inte av skogsbolaget.

Dagen efter att forskaren Rebecca Lawrence, i mitten av november, skickat information om Stora Enso till den finske statsministern Matti Vanhanen kontaktades hennes närmaste chef vid Stockholms universitet av informationsdirektören för Stora Ensos svenska verksamhet, Helene Öjert.

– Hon ringde mig och var väldigt upprörd och lät hård på rösten, säger Carl le Grand, prefekt på sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Enligt Carl le Grand undrade Helene Öjert hur institutionen kunde acceptera att en forskare skrev uttalanden på universitetets brevpapper. Carl le Grand svarade med att han tyckte det framgick tydligt att Rebecca Lawrence skrev som privatperson men att hon ville markera att hon inte representerade Samerådet utan att hon är oberoende forskare.

Annons

– Som forskare har jag aldrig hört talas om att ett privat företag hör av sig på det här viset. Forskare gör ju politiska uttalanden varje dag och ingen reagerar på det. Jag stöder Rebecca i det hon har gjort, säger Carl le Grand.

Vilket mål hade Helene Öjert med att kontakta dig?

– Det kan man bara tolka. Men som jag ser det har Stora Enso använt det här för att skrämma Rebecca, och det har de ju också lyckats med, säger Carl le Grand.

Annons

Aktiviteten stannade av

Enligt Rebecca Lawrence påverkades hennes frihet som oberoende forskare av att Stora Ensos informationschef kontaktat hennes prefekt.

– Jag hade varit ganska aktiv med att skicka mejl och ringa folk på det finska regeringskansliet och skogsbolaget Metsähallitus (Forststyrelsen på svenska), men efter att Stora Enso ringde prefekten så blev jag bekymrad över hur långt Stora Enso skulle driva frågan, säger hon.

När Realtid.se ringer Helene Öjert, informationsdirektör på Stora Enso i Sverige, låtsas hon först inte veta vem Rebecca Lawrence är.

Annons

Jag har några frågor om Rebecca Lawrence som forskar vid Stockholms universitet…

– Det har jag ingen aning om vem det är, säger Helene Öjert.

På frågan om det var ett eget initiativ att kontakta universitetet eller om det var ett direktiv uppifrån svarar hon sedan:

– Det var inte direktiv, det var eget… Men jag ser ingen anledning att diskutera det här.

I det mejl som Helene Öjert skickat till Carl le Grand syns det att hon även sänt en kopia till en Kari Vainio. I mejlet ber hon också Carl le Grand att kontakta honom. Kari Vainio är kommunikationsdirektör för koncernen Stora Enso och alltså Helene Öjerts överordnade.

Därefter övergår dock Helene Öjert till att besvara frågorna med att det handlar om privat diskussion.

– Det är en fråga mellan oss och Stockholms universitet.

Varför?

– Därför att det är det.

Inte konstigt för finska regeringen

På det finska regeringskansliet, som tog emot faxet från Rebecca Lawrence, sågs inte faxet som något konstigt.

– Vi vet att situationen i Enare väcker intresse inte bara i Finland utan även utomlands. Så det var inget märkvärdigt, säger Timo Laaninen, den finske statsministern Matti Vanhanens rådgivare.

Anser du att det är lämpligt att en informationschef för ett börsnoterat bolag med den finska staten som största ägare kontaktar en forskare på ett sätt så att det uppfattas som skrämmande?

– Det har jag svårt att kommentera. Men jag gissar att det varit en ganska stor fråga för Stora Enso, därför kanske de ville veta närmare vilken slags deltagare som funnits med i diskussionerna. Du vet säkert att det är en mycket varm fråga här i Finland med starka motsättningar i Lappland, säger Timo Laaninen.

Forskaren Rebecca Lawrence var på genomresa i Finland då hon genom något av en slump fick reda på hur Stora Enso och skogsbolaget Metsähallitus – med finska staten som ägare – hanterat konflikten med samerna i Enare i finska Lappland.

Vid samma tid, andra veckan i november, drog Samerådet och Greenpeace igång en aktion för att stoppa avverkningen av urskog och rennäringskänslig skog i området Enare, i norra Finland.

Sedan flera år tillbaka har det rått konflikter om hur marken ska skötas. Forststyrelsen – eller Metsähallitus som bolaget heter på finska – har fortsatt avverkningen trots samernas protester. En kort tid efter Samerådet och Greenpeaces aktion i Enare beordrade FN Finland att se till att avverkningen skulle stoppas.

När Stockholmsforskaren Rebecca Lawrence fick höra att avverkningen trots detta fortfarande pågick skickade hon ett fax till den finska statsministern med en officiell brevväxling mellan Samerådet och Stora Enso. Hon skickade även kopior av detta fax till Forststyrelsen samt till Stora Ensos finska och brittiska kontor.

I sitt fax informerade hon även om att samernas protester i Enare fått internationell uppmärksamhet, både i svensk press men även bland forskarkolleger världen över.

Det är alltså detta fax som fick Stora Enso att reagera.

Att Stora Enso valde att kontakta hennes prefekt Carl le Grand och Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet – vars sekreterare direkt hänvisade Helene Öjert tillbaka till institutionen – förvånade Rebecca Lawrence.

– Jag hade redan kontaktat dem officiellt med mejl och med en kopia av faxet till statsministern för att på så sätt bygga upp en konstruktiv dialog. Och jag hoppas fortfarande att det finns möjlighet till det, säger hon.

Annons