Penningpolitik

"Inflationsmålsregimen har spelat ut sin roll"

– Det är en förlegad syn att löneökningarna skulle driva inflationen. Den har i stället drivits av energipriser, kronan och i viss mån livsmedelspriserna, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

Uppdaterad 2020-02-25
Publicerad 2020-02-25

Mats Kinnwall säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det är en förlegad syn att löneökningarna skulle driva inflationen. Den har enligt honom i stället drivits av energipriser, kronan och i viss mån livsmedelspriserna.

Riksbanken, och andra centralbanker, har enligt Kinnwall väldigt svårt att styra inflationen när den inte längre i grunden drivs av inhemsk efterfrågan.

– Slutsatsen blir att inflationsmålsregimen lite spelat ut sin roll eftersom det inte är faktorer som Riksbanken kan styra över som skapar inflation. Det är en helt annan värld än när man införde inflationsmålet för 25 år sedan. Den ökade globala konkurrensen har gjort att arbetsmarknaden blir mer och mer global. Då spelar det inte längre så stor roll för inflationen hur högt resursutnyttjandet är på hemmaplan, säger han till Direkt.

Mats Kinnwall tycker inte att Riksbanksdelegationen verkar förstå de ändrade förutsättningarna för att bedriva en inflationsmålspolitik i dagens globaliserade värld.

– Argumentet de alltid för fram är att gamla samband fortfarande gäller, det bara tar lite längre tid. Men tiden gröper ur trovärdigheten i det argumentet när det aldrig sker, säger han.

 

Vad tycker du?

Säg din mening med en debattartikel. Skicka in ditt debattförslag till opinion@realtidmedia.se  Rekommenderad längd är ca 3 500 tecken, inklusive blanksteg. 

Platsannonser