Annons

Annons

Inflationsförväntningar viker nedåt

Den svenska KPI-inflationen väntas ligga på 1,9 procent om ett år, 2 procent om två år och 2,1 procent om fem år enligt Kantar Prosperas undersökning.

Undersökningen bygger på svar från penningmarknadens aktörer, arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

I den förra mätningen som genomfördes i december väntades KPI-inflationen ligga på 2 procent på ett års sikt och 2,1 procent på två års sikt. Förväntningarna på fem års sikt är oförändrade i marsmätningen.

Enligt Kantar Prospera väntas KPIF landa på 1,9 procent om ett år, två år och fem år. I decembermätningen spådde de tillfrågade en KPIF-inflation på 2 procent.

Annons

Annons

Ränteförväntningarna har dock skrivits upp något jämfört med decembermätningen. På tre månades sikt spås reporäntan ligga på minus 0,2 procent, upp från minus 0,3 procent i den förra mätningen. På tolv månaders sikt är förväntningarna oförändrade på 0 procent medan de skrivits ned med 0,2 procentenheter på både två och fem års sikt 0,3 respektive 1,1 procent.

Även förväntningarna på tillväxten har skruvats ned något. I decembermätningen spådde de tillfrågade en tillväxt på 2,1 procent på ett års sik och 2 procent på två års sikt. Det har nu skrivits ned till 1,8 respektive 1,9 procent.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons