FinansNyhet

Industrivärden säljer ICA Gruppen

Industrivärdens vd:n Helena Stjernholm.
Publicerad

Industrivärden säljer Ica Gruppen, Kungsleden säljer hela Eskilstunabeståndet, Hemsö köper fastigheter i Åbo för miljardbelopp och Nicklas Storåkers leder samlad attack mot Google. Det är några av måndagens nyheter i Realtids morgonsvep.

Sara Johansson

Industrivärden avyttrar innehav i ICA Gruppen
Finans Industrivärden planerar en full avyttring av aktieinnehavet i ICA Gruppen, enligt ett pressmeddelande. Industrivärden har redan sålt aktier i ICA Gruppen till ICA-handlarnas Förbund för 316,00 kronor per aktie, eller totalt cirka 1,7 miljarder kronor. Efter affären uppgår Industrivärdens aktieinnehav i ICA Gruppen till motsvarande 7,5 procent av kapitalet och röstetalet. Därutöver har Industrivärden förvärvat en säljoption av ICA-handlarnas Förbund, vilken ger Industrivärden rätten att den 17 maj 2019 sälja resterande aktieinnehav till ICA-handlarnas Förbund för 290,52 kronor per aktie. Industrivärden skriver att genom transaktionerna möjliggörs en avyttring med en god avkastning om cirka 22 procent årligen under innehavstiden. En full avyttring sker i maj 2019, enligt Industrivärdens vd Helena Stjernholm.
”Investeringen i ICA Gruppen har varit en mycket fin investering som sammantaget möjliggör en årlig totalavkastning om cirka 22 procent, jämfört med 11 procent för börsens totalavkastningsindex (SIXRX) under motsvarande period.”, säger hon i en kommentar.    

Kungsleden säljer hela Eskilstunabeståndet
Fastigheter Kungsleden säljer 15 handels- och kontorsfastigheter i Eskilstuna till Fastighets AB Regio. Försäljningspriset uppgår till cirka 700 miljoner kronor före avdrag för latent skatt, vilket är i linje med fastigheternas bokförda värde, enligt ett pressmeddelande. Fastigheterna har en uthyrningsbar area om drygt 80 000 kvm, varav cirka 20 000 kvm har stått vakant under lång tid. Transaktionen innebär att Kungsleden stärker fokus på kontor och minskar andelen handelsfastigheter i portföljen till att utgöra 5 procent av det totala fastighetsvärdet. Frånträde kommer att äga rum i januari 2019 och det årliga driftnettobortfallet uppgår till omkring 40 miljoner kronor. I och med försäljningen lämnar Kungsleden Eskilstuna och stänger sitt lokalkontor på orten.

Elisabeth Peregi från Lindex blir vd för Kappahl
Börs Elisabeth Peregi har utsetts till ny vd och koncernchef för KappAhl. Elisabeth Peregi, som kommer närmast från Lindex, tillträder sin nya tjänst under våren 2019. Hon har under nitton år arbetat på Lindex, nu senast som chef för Sverige och Storbritannien samt innan det tillförordnad vd och koncernchef. Tidigare har hon innehaft positioner på Lindex som ekonomidirektör, chef för franchiseverksamheten och landschef för Norge.
”KappAhl är ett starkt varumärke och jag ser mycket fram emot att leda bolaget mot nya framgångar tillsammans med mina nya kollegor”, säger Elisabeth Peregi, tillträdande vd och koncernchef för KappAhl.

Annons

Hemsö köper fastigheter i Åbo för miljardbelopp
Fastigheter Hemsö förvärvar ett fastighetsbestånd bestående av åtta äldreboende- och vårdfastigheter av Åbo stad i Finland. Förvärvskostnaden uppgår till 130 miljoner euro. Säljaren Åbo stad blir hyresgäst med en genomsnittlig hyrestid på elva år. Om den planerade social- och hälsoreformen i Finland genomförs med ett antal självstyrande landskap (landsting) övergår hyresavtalen till det nybildade landskapet. Fastighetsportföljen som förvärvas består av drygt 80 000 kvadratmeter och kan delas in i tre delportföljer; stadssjukhusområdet som består av elva byggnader på en tomträtt, en äldreboendeportfölj bestående av fem fastigheter samt en vårdfastighetsportfölj om två fastigheter. Förvärvet är villkorat av beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, vilket förväntas vara fattat i början av december 2018.

Asienbörserna stiger
Börs Hong Kong i täten när Asienbörserna stiger. Tokyobörsena Nikkei 225-index var upp 0,7 procent strax innan klockan 06:00, enligt Dagens Industri. Hong Kongbörsens Hang Seng-index steg med 1,7 procent. Australiens S&P/ASX 200 tappade dock 0,8 procent.

Utländska företag riktar intresse mot Norden
M&A Sedan 2016 har värdet av utländska bolags köp i NOrden varit 77 procent större än nordiska förvärv utanför regionen, enligt Dagens Industri som hänvisar till Citis sammanställning. Under föregående tioårsperiod var skillnaden 25 procent. En förklaringen uppges vara att Norden är helt öppet för utländska köpare till skillnad från Asien, Kina, USA, Frankrike och i viss mån även i Tyskland och Storbritannien.

Annons

Kritik mot E-kronan
Valuta Riksbankens e-kronaprojekt har mötts med stor skepsis av bankföreträdare och forskare, skriver IDG. Johanna Lybeck LIlja, strategisk rådgivare på NOrdea, ifrågasätter bland annat om e-kronan har vad som krävs för att förenkla digitala betalningar. Hon varnar även för att systemen blir mer instabila när människor snabbare kan flytta sina pengar vid ett läge av finansiell stress. Peter Englund, professor emeritus i finansiell ekonomi, ser ie-kronan som ”ett riskfyllt social experiment” med svårbedömda effekter på finansiell struktur och stabilitet.

Storåkers leder samlad attack mot Google
IT 14 europeiska jämförelsesajter gå i hop i kampen mot Google. I fronten står Pricerunners vd Nicklas Storåkers, enligt Breakit. I ett öppet brev till EU-kommissionären Margerethe Vestager går de 14 sajterna till hårt angrepp mot sökjätten och anklagar bolaget för att fylla sina sökresultat med falska jämförelsesajter, startade av mediebyråer på uppmaning av Google.
”Vi hoppas att EU-kommissionen fattar sitt beslut utan fortsatta dröjsmål och att de utdömer ytterligare böter mot Google för att de fortsatt utnyttjar sin marknadsdominerande ställning inom generellt sök”, säger Nicklas Storåkers till Breakit.
Redan under sommaren 2017 fick Google betala böter om 23 miljarder kronor eftre att systematiskt favoriserat den egna shoppingtjänsten, Google shopping., på bekostning av liknande konkurrerande tjänster, enligt Breakit.

Annons