Finans

Industrifonden säljer majoriteten av Oatly

Fonden säljer till Verlinvest och China Resources och avkastningen återinvesteras i andra nordiska tillväxtbolag inom tech och life science.

Uppdaterad 2016-12-02
Publicerad 2016-12-02

Industrifonden säljer majoriteten av sitt innehav i livsstilsbolaget Oatly. Avkastningen återinvesteras i Industrifondens evergreen-fond, för att investeras i andra nordiska tillväxtbolag inom tech och life science. Det framgår av ett pressmeddelande.

Oatly grundades på 90-talet, och har sitt ursprung i forskning vid Lunds universitet. Industrifonden gick in i bolaget 2002, och har sedan 2006 varit en av huvudägarna och närmaste partners till bolaget. Idag finns Oatly på 20 marknader i Europa och Asien, och hade förra året en omsättning på 369 miljoner kronor.

–Oatly har skrivit om spelreglerna på en marknad där stora bolag länge dominerat. Vi är väldigt stolta över att teamet framgångsrikt har lyckats etablera en livsstil genom sitt varumärke, som gör det möjligt för människor att konsumera nyttiga och hållbara produkter. Det har varit en otroligt spännande resa hittills - och dessutom en riktigt bra investering för Industrifonden, säger Thomas Carlström, Investment Manager på Industrifonden.

Nya partners blir ett joint venture mellan internationella investerarna Verlinvest och China Resources.

–Att Industrifonden har varit en nära partner på Oatlys resa har varit mycket värdefullt, och vi är glada över att de är kvar som delägare. Vår nya partner har ett brett nätverk och industriell erfarenhet i nya nyckelmarknader, främst Kina och USA, vilket kommer att gynna vår globala tillväxt för att etablera varumärket på nya internationella marknader. Dessutom kommer vi att investera i ytterligare produktutveckling i Landskrona, och skapa nya arbetstillfällen, säger Toni Petersson, vd på Oatly i en kommentar.

Industrifonden säljer två tredjedelar av innehavet i Oatly och innan affären ägde fonden 17 procent. Övriga nuvarande ägare som Östersjöstiftelsen, grundarna, privata investerare och anställda har kvar sina ägarandelar i bolaget. 

Oatly grundades på 90-talet efter att forskare vid Lunds universitet upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig flytande föda, anpassad för människor. Idag är metoden patenterad.

Platsannonser