Annons Annons
Gunnar Påhlson är förvaltare på Carnegie Fonder.

Indiska bolag i en klass för sig

Äntligen regnar det i Indien och en bra monsunsäsong har många fördelar, skriver förvaltaren Gunnar Påhlson. Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i juli och Carnegie Indienfond steg i värde med 8,4 procent.

Uppdaterad 2016-08-09
Publicerad 2016-08-09

Starkare utveckling för dollarn, fallande oljepris och det faktum att riskaptiten snabbt återvände efter Brexit-omröstningen i juni, gjorde att hela Asien inklusive Indien mottog mycket stort nettoinflöde av internationellt kapital som drev börskurserna uppåt under månaden.

Det sista året har vi levt i skuggan av att Fed i USA signalerat att räntorna kommer att stiga. Detta bidrog till att pressa ned marknaden under 2015. Med svagare utveckling i Kina, svag vinstutveckling för företagen i Europa och det faktum att Storbritannien avser att lämna EU, så är scenariot nu ett annat. Feds nuvarande hållning är att eventuella räntehöjningar skjuts på framtiden.

Det finns många saker att glädjas åt i Indien denna månad förutom lägre oljepris och låga räntor globalt. Regnet öser ned och trots att mina kontakter i Bombay vadar till fotknölarna i vatten när de tar sig till kontoret på morgonen är det ingen som klagar, tvärtom.

Monsunen levererar för första gången på två år över normal nivå. Det behövs då stora delar av landet lider av torka. Mer regn ger bättre skördar och ökad konsumtion på landsbygden. För bankerna minskar också risken för stigande kreditförluster. Efter långa förhandlingar ser det nu ut som att BJP och oppositionspartiet, Kongresspartiet, kan komma överens om att införa en nationell momssats i hela landet. Om det blir verklighet gynnar det inhemsk konsumtion.

Flera av Carnegie Indienfonds bolag rapporterade mycket goda resultat under juli. Vinsten för Bajaj Finance steg med 54 procent under första kvartalet. Eicher Motor likaså, vinsten steg med 56 procent. Även Asian Paint och Ultratech Cement redovisade starka kvartalsrapporter.

Under månaden såldes innehavet i Bharti Infratel. Nyinvestering gjordes i biltillverkaren Maruti Suzuki. Fonden ökade också investeringen i Titan Industries och i Indusind Bank.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.


CARNEGIE FONDER

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in