Finans Nyhet

Illegalt spel omsätter miljarder

Publicerad

Det olagliga spelandet i landet omsätter varje år miljarder kronor, men lite görs från rättssamhället för att jaga den organiserade spelbrottsligheten ansåg Lotteriinspektionen, under spelbranschens möte i Visby.

– Vi har lämnat in 100-tals uppgifter om olagliga spelautomater, men trots det har vi bara ett fåtal fällande domar, säger Peter Alling, jurist hos Lotteriinspektionen.

Inspektionen övervakar hela den svenska spelmarknaden, med siktet inställt på att spelandet sker enligt lagar och förordningar.

– Vi följer utvecklingen noga, men det är inte vår sak att slå till. Vi har ingen möjlighet att slå till mot olagliga spel, pyramidspel, utländska spelbolags verksamhet i Sverige eller vad det nu är, det är polisen och åklagarnas sak, fortsätter Alling.

Annons

Enligt olika beräkningar finns det bortåt 3 000 illegala spelautomater utplacerade runt om landet. De omsätter cirka tre miljarder kronor varav en miljard är ren vinst rakt ner i fickan på den organiserade brottsligheten.

– Vi vet också att den typen av pengar används för att finansiera till exempel trafficking och bordellverksamhet, säger Alling.

Förutom att förmedla uppgifter om olagliga automatspel tipsar Lotteriinspektionen bland annat om olika typer av pyramidspel, som de uppskattar omsätter en halv miljard om året.

Annons

Men ytterst lite händer från polisens sida.

Man väljer att prioritera annat och slå till någon annanstans i kedjan av organiserad brottslighet, men det krävs bara små insatser för att nå resultat, säger Peter Alling.

Källa: TT <http://www.tt.se>

Annons
Annons