Ililja Batljan, vd och grundare, SBB. Foto: SBB
Fastigheter

Ilija Batljan sågar detaljhandelsfastigheter

Delar av fastighetsbranschen har stora och ökande problem enligt SBB:s vd Ilija Batljan som särskilt varnar för detaljhandeln.

Uppdaterad 2020-08-23
Publicerad 2020-08-20

Fastighetsprofilen Ilija Batljan är vd för SBB, vars inriktning är samhällsfastigheter. I en intervju med Börspodden och Dagens Industri kommenterar han även andra delar av fastighetsbranschen. Enligt Ilija Batljan är samhällsfastigheter och hyresrätter trygga investeringar. Det är betydligt mer osäkert med kontor.

– När det gäller detaljhandel håller det fullständigt på att kollapsa. Butiker och shoppingcentrum har tidigare varit intressanta för investerare men idag vill ingen ta i dem med tång. Där har värdena troligen kollapsat mer än vad som syns nu, säger Ilija Batljan i Börspodden.

Enligt honom finns det idag ingen marknad för detaljhandelsfastigheter. Därför bör det ske nedskrivningar.

– De här bolagen har troligen haft hyresinbetalningar som är 40-50 procent av normala nivåer, vilket är dramatiskt.

Ett exempel är den senaste kvartalsrapporten från den europeiska jätten Unibail-Rodamco-Westfield, som i Sverige bland annat äger Mall of Scandinavia. Bolaget fick in 94 procent av hyrorna i första kvartalet, men bara 38 procent i andra kvartalet.

Orsaken är bland annat en accelererad e-handel under corona och knappt några turister.

Ett exempel på ett svenskt bolag exponerat mot såväl detaljhandel som kontor är Hufvudstaden med bland annat NK-huset i Stockholm och fastigheter med lyxbutiker på Biblioteksgatan i Stockholm. Bolaget kommer med rapport för andra kvartalet i nästa vecka. Aktien handlas just nu med en rabatt på 40 procent jämfört med det senast rapporterade substansvärdet.

– Min bild är att substansen är lägre än så, utan att jag ska kommentera själva bolaget, säger Ilija Batljan till DI.

Många ser det som en fördel att Hufvudstaden har fastigheter på de finaste adresserna. Ilija Batljan ger inte mycket för det.

– Det kan ju finnas ett affektionsvärde att äga ett fint hus om du inte behöver någon avkastning. En statussymbol ungefär som ett smycke. Mitt resonemang handlar om investerare som behöver få rimlig avkastning på sina pengar och då menar jag att detaljhandel inte är i närheten av den nivån där man kan göra affärer.

Platsannonser