Ikea ny aktör på villamarknaden

<pufftextlänk>Ikea slår sig in på villamarknaden. Under året ska "Villa Bo Klok"-områden byggas på åtta platser runtom i Sverige bland annat i Stockholm, Karlstad och Trelleborg.</pufftextlänk> Precis som för Ikeas möbler bygger villa-konceptet på att göra mycket själv.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-02-24

Bokhyllan ”Billy”, barnlampan ”Smila Blomma” och soffan ”Tomelilla” är några av Ikeas uppskattade möbler. Genom möbeljättens och byggbolaget Skanskas gemensamma bolag för lågprisboende, Bo Klok, börjar de nu på allvar lansera villor i Sverige.

– Meningen är att de som tidigare inte haft råd att köpa en villa ska kunna göra det. Bo Kloks vision är att skapa ett bättre boende för de många människorna. Det ska inte bara vara billigt att bo, kvalitén måste samtidigt vara hög, säger Ewa Magnusson, marknadschef på Bo Klok.

Under året kommer villan att byggas på åtta platser i Sverige. Fyra platser i Stockholms området, två i norra Sverige, ett område i Trelleborg och i Karlstad där det redan i dag finns tre visningshus på plats.

Prislappen för huset i Karlstad landar på 4.900 kronor i månaden, inklusive amortering. Då ingår tomt, alla anslutningar, en komplett inredd bottenvåning och driftskostnader. Husen på platsen kostar cirka 1,75 miljoner kronor.

– Priset varierar beroende på vart husen byggs men det ska vara det lägsta för en likvärdig villa i ett planerat grupphusområde på den lokala marknaden, säger Ewa Magnusson.

Till Järfälla kommun har Ikea kommit in med en ansökan om att få bygga sju stycken "Villa Bo Klok". Det bekräftar planarkitekten i Järfälla kommun Madeleine Lundbäck.

– Det gäller en liten del av norra flottiljområdet som är delvis bebyggt i dag, säger hon.

Flottiljområdet ligger inte långt ifrån Barkarby handelsplats, där Ikea har ett varuhus.

För att få sin ansökan godkänd måste en planändring ske. Och ansökan kommer att tas upp i stadsbyggnadsnämnden den 9 mars.

– Först om ett par månader senare blir det klart om Ikea får bygga på platsen, säger hon.

Villorna finns i två modeller, Villa Skåne och Villa Värmland. Husen har en boyta på 92 kadratmeter med en oinredd vind på cirka 57 kadratmeter. Grundutförandet är anpassat för en familj med två vuxna och två barn.

Det går inte att handla villan i de vanliga Ikeavaruhusen. Däremot är det mycket möjligt att personer ska kunna anmäla sitt intresse på ett varuhus i närheten av det område där husen kommer att säljas. Det går inte heller att bygga villan var som helst.

– För oss är miljön ute lika viktig som den inne i huset. Därför byggs villorna i särskilda välplanerade grupphusområden. Det går inte att köpa modellen för att bygga på en egen tomt, säger Ewa Magnusson.

I vanlig Ikea anda så går det fort att montera upp husen. På en arbetsdag står huset med väggar och tak på plats. Sedan tar det ytterligare någon dag för att få dit tegelpannor och panel som täpper till skarvarna på modulerna. Kakling och stor del av insidan görs på plats i fabriken.

För att få ned kostnaderna så mycket som möjligt läggs stor del av jobbet på den som köper huset. Köparen får lägga in golv, måla väggar och sätter upp köksluckor själv, men det finns även möjlighet att få huset helt nyckelfärdigt.

Det är inte första gången som Ikea slår sig in på bostadsmarknaden. Tillsammans med Skanska har Ikea byggt flerfamiljshus sedan 1996. Lägenheterna finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. I Sverige har det totalt handlat om 2 000 "Bo Klok-lägenheter".

– Intresset för lägenheterna har varit stort. I Silverdal i Stockholm hade vi 36 lägenheter och över 700 familjer anmälde sitt intresse. Vi tror att villorna kommer få lika mycket intresse. Redan nu är det flera som har kontaktat oss, säger Ewa Magnusson.

Det är inte bara Sverige som det ska gå att köpa Ikeavillan. Den ska även lanseras i Norge och Danmark.

Platsannonser

Logga in