Morten Thorsrud, Ifs koncernchef.
Morten Thorsrud, Ifs koncernchef. Foto: If
Försäkring

If gör 2 miljarder i vinst tredje kvartalet

Försäkringsbolaget If gör ett resultat på 2,03 miljarder kronor för kvartalet.

Uppdaterad 2020-11-04
Publicerad 2020-11-04

En stark ökning av privata investeringar gör att försäkringsbolaget If presenterar ett starkt resultat för tredje kvartalet 2020. Den starka utvecklingen bland privatkunder bidrar till tillväxten. Det framgår av ett pressmeddelande.

De privata investeringarna ser ut att öka i Norden, något som märks genom både nyförsäljning och förnyelse av försäkringar hos If, Nordens största försäkringsbolag. Bolaget som har 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

– Under sommaren och vidare in i hösten har människor investerat i bilar, båtar, sommarstugor och husbilar. Det syns tydligt på efterfrågan av våra försäkringsprodukter, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en skriftlig kommentar.

När de nordiska länderna i olika utsträckning stängde ned i mars exploderade efterfrågan på personförsäkringar. Antalet förfrågningar till If ökade med över 50 procent i Norden och den totala försäljningen ökade med cirka 20 procent. Efterfrågan på exempelvis sjuk- och olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar är fortfarande stark i slutet på årets tredje kvartal.

– Det är särskilt glädjande att se att den digitala försäljningen fortsätter att öka. Vi har hittills i år sålt försäkringar i privatsegmentet för över 1 miljard kronor, vilket visar att onlineförsäljningen av försäkringar fortsätter att bli allt viktigare, säger Morten Thorsrud.

Enligt Morten Thorsrud har ändrade vanor och beteenden i befolkningen på grund av pandemin bidragit till något mindre skadekostnader, men att detta delvis balanseras av stora utgifter kopplade till reseförsäkringen och stora skador i industrisegmentet. Kostnaderna för coronarelaterade skadekrav efter årets första nio månader summerades till 375 miljoner kronor.

Koncernresultat för tredje kvartalet

  • Totalkostnadsprocenten för årets nio första månader var på 82,4 (84,3 procent 2019). För tredje kvartalet 2020 var totalkostnadsprocenten 82,9 (83,5 procent 2019).
  • Tekniskt resultat för tredje kvartalet är 2 036 miljoner kronor (1 976).
  • Premieintäkt i tredje kvartalet var 10 211 miljoner kronor (10 126).
  • If har totalt en premietillväxt på 5,2 procent under kvartalet.
  • Investeringsresultatet landade på 542 miljoner kronor (477).

Det svenska resultatet

  • Premieintäkten i Q3 var 4 212 miljoner kronor (4 041 miljoner kronor 2019)
  • Det tekniska resultatet landade på 988 miljoner kronor (1 002 i tredje kvartalet 2019).
  • Totalkostnadsprocenten för årets första nio månader var 72,7 (77,2). Totalkostnadsprocenten för Q3 var 76,3 (74,9).

– Resultatet i Sverige påverkas positivt av en reservupplösning, till följd av mindre utbetalningar för personskador än beräknat. Det slutgiltiga resultatet av sådana skador står klart först många år efter att skadan uppstod, säger koncernchef Morten Thorsrud.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in