Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark beviljades ansvarsfrihet vid Swedbanks stämma idag.
Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark beviljades ansvarsfrihet vid Swedbanks stämma idag.
Bank

Idermark sitter säkert

Swedbanks hela styrelse fick ansvarsfrihet av aktieägarna på den tumultartade bolagsstämman som fortfarande pågår.

Uppdaterad 2019-03-28
Publicerad 2019-03-28

Vid omröstningen om ansvarsfrihet för styrelse och vd beviljades varje enskild styrelseledamot ansvarsfrihet i en egen omröstning. Men när det var dags att rösta om vd Birgitte Bonnesen blev det, som redan tidigare framkommit, nobben.

Swedbanks revisionsbyrå Deloitte hade dock rekommenderat stämman att ge ansvarsfrihet för både vd och styrelse.

Enligt Dagens Nyheter sa Deloittes representant så här när ärendet föredrogs:

– Inför stämman har det framförts åsikter om frågan rörande ansvarsfrihet i relation till de penningtvättsfrågor som varit aktuella den senaste tiden och nu senaste dagarna frågor om brott.  När det gäller frågan om brottsmisstanke är det viktigt att beakta följande; vi avslutade vår revision den 19 februari 2019. Vad gäller frågan om grovt svindleri meddelade Ekobrottsmyndigheten i går att de inleder förundersökning. Den får utvisa om det förekommit svindleri och vem eller vilka som kan hållas ansvariga. I dagsläget har ingen i styrelsen eller ledningen delgivits misstanke om brott så vitt vi vet, och därmed ser man ingen anledning att inte bevilja styrelse och vd ansvarsfrihet.  

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, ville varken ge styrelsen eller vd ansvarsfrihet.

– Det är för många oklarheter för att jag ska vilja ge ansvarsfrihet. Vi vet inte vad som har hänt, och att i det läget peka finger mot vd:n och fria ordföranden. Det finns inga grunder att agera på det sättet, säger han till Dagens Nyheter.

Att Birgitte Bonnesen inte fick ansvarsfrihet betyder att hon kan hållas ansvarig för eventuell skada hon åsamkat Swedbank under räkenskapsåret 2018 och även krävas på skadestånd av bolaget.

Styrelsen beviljades under stämman höjda arvoden för sitt arbete, i enlighet med valberedningens förslag.

Finansmarknadsminister Per Bolund har uttalat sig om kaoset i Swedbank i TV4.

– Jag är uppriktigt sagt förbannad, säger han och ger beskedet att han ska kalla Bankföreningen till möte om händelserna.

Platsannonser

Logga in