Finans Nyhet

IBM lyfte IT och Wall Street

Publicerad

Datorjätten IBM:s kvartalsrapport fick IT-aktier och börserna i USA att stiga. Förväntningar inför centralbankschefen Alan Greenspans planerade tal om ekonomin bidrog till uppgången.

Dow Jones industriindex steg på tisdagen med 0,7 procent till 10 646,6, den högsta nivån på fyra månader. Nasdaqs kompositindex ökade med 1,3 procent till 2 173,2.

Aktierna i världens största datorföretag IBM gick upp med 2,4 procent sedan koncernen efter börsernas stängning på måndagskvällen rapporterat en kvartalsvinst som överraskade analytiker positivt. Datorjätten Apple och mjukvarugiganten Microsoft drogs med i uppgången.

Även internetföretaget Yahoo och processortillverkaren Intel handlades upp inför bolagens kvartalsrapporter som levererades efter att börsklockan klämtat för stängning.

Annons

– Vi har haft goda vinster hittills och folket är optimistiskt om rapporterna som kommer senare, sade Giri Cherukuri, ledande mäklare på Oakbrook Investments.

Men den näst största datortillverkaren Hewlett Packard gick mot strömmen. Kursen föll med 1,5 procent sedan bolaget meddelat att kring vart tionde jobb i koncernen ska bort.

Däremot steg aktierna i USA:s största mäklarhus, Merrill Lynch, efter en rapport som redovisade ökade intäkter i bolagets tre affärsområden.

Annons

Förväntningar inför de tal som Alan Greenspan enligt planerna ska hålla i USA:s kongress och senat på respektive onsdag och torsdag bidrog till uppgången.

– Greenspan kommer troligen att försöka att ge ekonomin en skjuts framåt, sade Jeffrey Saut, chefsstrateg på Raymond James Financial.

IT-branschen och råvaror var dagens vinnarbranscher medan dagligvaror var den enda bransch som noterade en nedgång.

Annons

Såväl Astra Zeneca som Ericsson steg något i jämförelse med stängningskurserna i Stockholm.

Den underliggande styrkan i den amerikanska ekonomin speglades av att dollarn stärktes mot schweizerfrancen och yenen och handlades till de högsta nivåerna på 14 månader. Gentemot kronan var kursen oförändrad, och en dollar handlades för 7:83 kronor.

TT

Annons