Spotify direktnoteras på New York-börsen.
Börs

I dag direktnoteras Spotify på New York-börsen

Spotify går sin egen väg vid noteringen i dag tisdag. ”Spotify har aldrig varit ett vanligt bolag”, skriver Daniel Ek inför noteringen i dag.

Uppdaterad 2018-04-03
Publicerad 2018-04-03

I dag, tisdagen den 3 april 2018, noteras streamingtjänsten Spotify, med grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon i spetsen, på New York-börsen klockan 15:30 svensk tid.

”Jag är så klart stolt över vad vi byggt upp under det senaste decceniet. Men vad som är ännu mer viktigt för mig är att morgondagen inte är den mest betydelsefulla dagen för Spotify. Det är dagen efter det och följande dag och alla de kommande dagarna som räknas”, skrev Daniel Ek i ett blogginlägg under gårdagen inför dagens notering.

Han uppger att det är då som bolaget fortsätter det hårda och viktiga arbetet att "ge en miljon kreativa artister möjlighet att leva på sin konst och miljarder fans möjlighet att njuta av och inspireras av den”.

Spotify har valt att inte gå igenom en IPO-process. Det ges alltså inte ut några nya aktier inför noteringen, inget nytt kapital tillförs bolaget. Aktieägarna och de anställda har varit fria att köpa och sälja aktierna under åren och Daniel Ek poängterar att en börsnotering ändrar inte bolaget, verksamheten eller vad bolaget står för, utan den placerar endast bolaget på en större scen.

Han förklarar även att Spotify inte är som andra bolag som vid börsnoteringar ringer i börsklockan och spenderar dagen på tradinggolvet med intervjuer och förklaringar att aktien är en god investering. 

På hemsidan förklarar Spotify varför man gör en så kallad direktnotering. Bland motiveringarna pekar bolaget på att det inte finns någon anledning att resa ett kapital som bolaget inte behöver. Spotify är välkapitaliserat med 1,5 miljarder euro i likvida medel och inga skulder samt ett positivt kassaflöde.

Spotify pekar på likviditeten för aktieägarna och bolaget vill även att samtliga köpare och säljare ska ha samma tillgänglighet till aktien. Transparensen är viktig och att det finns en marknadsdriven prissättning.

Spotify har 178 miljoner aktier och totalt 91 procent av dem kommer att handlas på börsen. Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon väntas behålla aktier inledningsvis.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in