Thomas Cook i konkurs. Foto: Thomas Cook.
Thomas Cook i konkurs. Foto: Thomas Cook.
Morgonsvepet

Hundratusentals resenärer berörda i Thomas Cooks konkurs

Vingägaren Thomas Cook går i konkurs, Commerzbank varslar 4 300 och tysk fastighetsjätte köper upp Hembla. Det är något av innehållet i måndagens morgonsvep.

Uppdaterad 2019-09-23
Publicerad 2019-09-23

Resjätten Thomas Cook i konkurs
Det brittiska reseföretaget Thomas Cook, som äger Ving i Sverige, har gått i konkurs. Företaget har 22 000 anställda. 
Hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade världen över, skriver Reuters. Enligt Ving befinner sig 17 000 svenskar på berörda destinationer. 
– Det här är den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria och det är oerhört tragiskt eftersom den svenska delen av Vinggruppen är välskött och lönsam. De är offer för moderbolaget, säger reseexperten Lottie Knutson till Expressen.

Tysk jätte köper Hembla
Tyska fastighetsjätten Vonovia köper 61,2 procent av aktierna (motsvarande 69,3 procent av rösterna) i fastighetsbolaget Hembla, noterat på Stockholmsbörsen. Hembla hette tidigare D Carnegie.
Det är fondjätten Blackstone som säljer aktierna, priset är 12,2 miljarder kronor, vilket framgår av ett pressmeddelande.
Vonovia är skyldigt att lägga ett budpliktsbud på resten av aktierna "inom fyra veckor från det att transaktionen har godkänts av relevanta konkurrensmyndigheter,
2018 köpte Vonovia även upp Victoria Park.

Commerzbank varslar 4 300
Commerzbank är inne i ett stort omställningsprogram. Samtidigt som banken varslar 4 300 anställda ska banken anställa 2 000.  Tjänsterna berör både privatbank och affärsbank. Commerzbank ska satsa mer på digital verksamhet och mobilbank, skriver Direkt.

Deutsche Bank vill nå de allra rikaste
Deutsche Bank planerar att anställa flera hundra personer och ska lägga över 100 miljarder euro i tillgångar till sin förmögenhetsförvaltning, skriver Financial Times, FT. Investmentbanken vill nå ut mer till den växande skaran av världens allra rikaste.
Samtidigt genomför Deutsche Bank drastiska nedskärningar som berör 18 000 anställda och kostnader för 6 miljarder euro i årliga kostnader.

Storbanker med i klimatprogram
130 banker ansluter sig till FN:s initiativ för "ansvarsfull bankverksamhet" för att bekämpa klimatförändringar. Bankerna står för tillgångar för över 47 biljoner dollar, en tredjedel av den globala branschens tillgångar.  I FN:s miljöprograms finansinitiativ, på engelska United Nations Environment – Finance Initiative, förkortat UNEP FI, ingår även de svenska storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Asienbörser backar
Börserna i Asien föll på måndagsmorgonen på grund av osäkerheter kring handelssamtalen mellan Kina och USA. Samtidigt har oljepriserna stigit med över 1 procent på grund av ökade spänningar i Mellanöstern, skriver Reuters.
Shanghai och Shenzhen öppnade ned 1,4 procent respektive, Hongkong ned på 0,8 procent och Sydkoreas Kospi ned 0,2 pocent. 

Ikea storsatsar i Kina
Ikea gör sin största årliga investering  i Kina och plöjer ned över 1,4 miljarder dollar för en expansion det kommande året. Det efter en skarp nedgång i försäljningen i landet, skriver Financial Times, FT.
Den svenska inredningsjätten planerar att öppna ett flertal nya varuhus före slutet av året samt renovera existerande anläggningar

Platsannonser