Hugo Stenbeck åtalad

UPPDATERAD Stenbecksimperiets arvtagare Hugo Stenbeck har hamnat i bråk på Stureplan i Stockholm – för andra gången på ett år. Nu åtalas han.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-10-29

Och flickvännen Veronica Arph hävdar nu att hon inte var med den aktuella kvällen på Riche. Vem var isåfall den mystiska kvinnan som tog hand om Hugo Stenbeck?

På alla hjärtans dag den 14 februari i år besökte Hugo Stenbeck tillsammans med sin flickvän Veronica Arph restaurang Riche i Stockholm. Men där blir en, enligt vakterna, för full Hugo Stenbeck nekad inträde.

Vakterna på restaurang Riche berättar i förhör att Hugo Stenbeck varit stökig flera gånger tidigare på krogen de senaste veckorna. Trots att han nekas tar Hugo Stenbeck sig in på krogen. Varpå vakterna leder ut honom.

Men när de kommer ut blir Hugo Stenbeck, enligt vakterna, våldsam och säger "I will kill you and I will fix you" samtidigt som han drar fingrarna över halsen. I tumultet försöker Veronica Arph lugna Hugo Stenbeck och försökte få med honom därifrån, enligt vakterna.

Enligt två av vakterna ska Hugo Stenbeck även ha hotat dem med att säga att han har "jugoslaviskt beskydd och han skulle se till att få dem fixade".

Hugo Stenbeck ska också ha kallat dem för "Niggers" och "Blackheads" och sagt att de inte hade något att göra i Sverige.

Han ska även ha påpekat för vakterna att "han är mycket inflytelserik och att han kan stänga av deras elektricitet och telefonabonnemang".

Vakterna tvingas, enligt förhören, lägga ned Hugo Stenbeck på marken på grund av hans våldsammma beteende. När han ligger på marken säger flickvännen Veronica Arph att han ska lugna ned sig, vilket han gör. Eftersom Veronica Arph var nykter lät vakterna henne ta hand om honom och leda honom hem.

Men efter fem-tio minuter har Hugo Stenbeck vänt sig om och stövlar tillbaka med Veronica Arph strax bakom sig.

Veronica Arph kan vara Hugo Stenbecks bästa stöd i den kommande rättegången.

Men till Realtid.se säger hon:

– Kan ni ta bort mitt namn för jag vara inte med den kvällen.

Det är uppgifter tvärt emot förundersökningen. I ett polisförhör hävdar en av vakterna på Riche att Hugo Stenbecks flickvän försökte lugna honom mellan hatattackerna.

Är ni fortfarande ett par?

– Det är inget jag kommenterar, säger Veronica Arph.

Hugo Stenbeck grips av vakterna strax innan klockan två på natten. När han förstår att polis har kallats till platsen ändrar han, enligt vakterna, attityd och kallar dem för "Dear Friend" och "My Friend". Han vill lösa situationen utan inblandning från polisen och berättar att den här uppmärksamheten inte var bra för honom. En av vakterna uppfattade det som om Hugo Stenbeck ville betala dem för att han skulle släppas.

Hugo Stenbeck förnekar anklagelserna från vakterna och menar att de har "pratat ihop sig".

"S tror att vakterna ville att S skulle lämna restaurangen eftersom S fått två vakten avskedade några veckor tidigare", står det i förhöret som hölls med Hugo Stenbeck klockan åtta på morgonen.

Men i det andra förhöret som hölls nio timmar efteråt tar han tillbaka de uppgifterna och menar att han aldrig har fått några vakter avskedade. Han säger även att "Vakterna och entrévärdens version är en karbonkopia på andra vardagliga rapporter. Vakterna har bara kommit med lögner".

Rättegången är satt till den 28 november.

Hugo Stenbeck är Jan Stenbecks äldsta son. Han håller sig i skuggan av sin storasyster Cristina när det gäller affärerna i sfärens bolag. 2005 lämnade han uppdraget som suppleant i familjens ägarbolag Emesco och har sedan dess inget formellt engagemang inom Stenbecksimperiet.

Han ägnar allt mer tid åt segling. 2007 lyckades han ta laget Victory Challenge till världens mest prestigefyllda seglingstävling, Americas Cup. Hugo Stenbeck står även som finansiär bakom Victory Challenge och sitter som styrelseladamot.

Hans förmögenhet 2007 uppgick till 6,4 miljarder kronor.

Hugo Stenbeck och Veronica Arph flyttade ihop tidigare i år på en adress på Östermalm i Stockholm, enligt Svensk Damtidning.

– Ja, det stämmer att vi är tillsammans, sa Veronica Arph till Realtid.se den 22 januari i år.

Det hände efter tumultet på Riche

01:50 – Hugo Stenbeck grips av vakterna

02:15 – Polis anländer och tar över gripandet

03:00 – Beslut om topsning

03:55 – Stenbeck insatt i arrest

04:05 – Anmälan kom in

08:05 – Första förhöret med Hugo Stenbeck

13:30 – Anhållningsbeslut hävt

13:55 – Frigiven

_______________________________________

Hugo Stenbecks tidigare polisanmälan på Stureplan

Den 23 december 2007 kallades polis till Sturecomapagniet i Stockholm. Jan Stenbecks son Hugo Stenbeck var gripen av krogens vakter, misstänkt för våldsamt motstånd och förolämpning.

Hugo Stenbeck stretade emot när vakterna hjälpte honom ut från krogen och skrek ordet fitta till en av vakterna, enligt förhör med krogvakterna.

Men Hugo Stenbeck förnekar själv detta i förhör med polisen. "Det finns inte i hans vokabulär, uppger han". Han nekar också till anklagelserna om våldsamt motstånd och menar att "han endast gjorde naturligt motstånd då någon tar tag i en".

I förhöret berättar Hugo Stenbeck att han kommer i håg att han låg på marken en bit ifrån restaurangen och någon civilperson höll på att sätta på honom handfängsel. "han uppger att det kändes som att han blev kidnappad".

Hugo Stenbeck hade tillbringat kvällen på Sturecompagniet med sin flickvän och prinsessan Madeleines bästis Veronica Arph.

_______________________________________

BONUSFAKTA: "Good evening ladies, gentlemen and niggers"

Ordet "nigger" har spökat i Stenbecksfären förut.

Vid en måltid för Stenbeckbolag för fem år sedan inledde MTG:s vd Hans-Holger Albrecht sitt tal med orden "good evening ladies, gentlemen and niggers".

Incidenten tvingade Hans-Holger Albrecht att lämna Metros styrelse, där han suttit sedan 2002.

– Jag höll ett tal inför 250 människor och ville skoja om mitt tyska ursprung, och att tyskar inte är kända som några stora talare. Jag refererade ett tal som en tysk politiker höll 1962, för att visa att de inte skulle förvänta sig så mycket av mig som talare, sa Hans-Holger Albrecht till SvD.se.

_________________________________________________

Platsannonser

Logga in