M&A

Hudvårdsaffären störst hittills för EQT:s buyoutverksamhet

Affären där EQT tillsammans med ett konsortium köper Nestlés hudvårdsdel är nu klart. Det är den hittills största affären för EQT:s buyoutverksamhet, skriver Dagens Industri.

Uppdaterad 2019-05-17
Publicerad 2019-05-17

Ett konsortium lett av EQT, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA och den kanadensiska pensionsfonden PSP förvärvar Nestlés hudvårdsverksamhet – i bolaget Nestlé Skin Health – för 10,2 miljarder schweizerfranc motsvarande omkring 97 miljarder kronor. Villkorat är myndigheters godkännande. Det hela väntas vara klart andra halvan av 2019.

EQT arbetar med ett antal "prioriterade sektorer" och healthcare är en av dem.

– Hudvård är en prioriterad undersektor och vi har följt det här bolaget under mer än tio år, säger Per Franzén, partner på EQT och chef för bolagets globala buyoutverksamhet, till DI.

Nestlé Skin Health omsatte omkring 2,8 miljarder schweizerfranc under 2018 och har drygt 5 000 anställda. Företaget tillhandahåller hudvårdslösningar inom tre affärsområden – estetik, recept och konsumenthälsa.

I affären ingår Q-Med, som EQT försökte förvärva redan 2008. Då gick Q-Med till läkemedelsbolaget Galderma, vilket har varit ett helägt dotterbolag till Nestlé sedan 2014.

– Vi tror att genom att fokusera ännu mer på kärnverksamheten så kommer EQT att kunna bidra till att accelerera tillväxttakten ytterligare och även driva marginalförbättringar, säger Per Franzén till DI.

Affären innebär enligt honom den största riskkapitaltransaktionen inom healthcare på tio år och även den största någonsin för EQT:s buyoutverksamhet.

EQT vill inte kommentera hur stor del av affären som riskkapitalbolaget står för.

Platsannonser