Finans Nyhet

HQ-vd lämnar – och börjar igen

Publicerad

UPPDATERAD Lennart Svensson valde på eget bevåg att lämna uppdraget som HQ-vd inför gårdagens stämma. Han utsågs direkttill tf vd.

Lennart Svensson meddelade inför tisdagens stämma i HQ att han valt att lämna vd-posten.

Anledningen var att han kände en osäkerhet inför stämman om vilken inriktning styrelsen ville ha på verksamheten framöver. Det var också oklart vilken styrelse som skulle gälla:

– Det är svårt att vara vd för ett bolag om man inte har ett klart uppdrag från styrelsen och från en majoritet av stämman, säger Lennart Svensson till Realtid.se.

Annons

Det var alltså han själv som valde att lämna uppdraget som HQ-vd efter endast fem månader. Men det var inte bara osäkerheten kring vart verksamheten skulle ta vägen som ledde till valet att hoppa av. En ytterligare anledning är att uppdraget blev av en betydligt mer administrativ karaktär än vad han själv hade räknat med:

– Vi producerade ingenting, vi marknadsförde oss inte och vi köpte inte heller in något särskilt förutom möjligen lite konsulttjänster. Bolagets inriktning gick snarare ut på att föra skadeståndsprocesser och återföra värden till aktieägarna. Så det var väl inget klassiskt vd-uppdrag i den bemärkelsen, säger han.

Han driver egen konsultfirma sedan tio år tillbaka och uppdraget för HQ ser han som ett ganska klassiskt lite mer avancerat konsultuppdrag. Han har inga planer på att gå in någon form av anställning framöver:

Annons

– Jag befinner mig i den åldern att jag har lämnat aktiva anställningar. Min avgång är egentligen ingen stor sak i det hela, utan det stora är de olika processerna. Sedan är det alltid någon som måste sitta på kontoret och sköta den löpande verksamheten, säger Lennart Svensson.

Han uppger att han har gått på ett timbaserat upplägg och att uppdraget krävt fler timmar än vad han hade räknat med initialt.

– Jag fick en ersättning som baserades på min tjänstgöringsgrad, men i förhållande till en vanlig börs-vd blev det en relativt blygsam ersättning. Jag har inte fått något avgångsvederlag eller liknande, säger han.

Annons

Han vill inte gå in på hur mycket han har fått i ersättning.

Du jobbade själv på bolaget. Hur var det? Det fanns inte någon kollega att gå och luncha med exempelvis?

– Det stämmer. Jag fick luncha själv och även betala själv. Det var en ganska skral kassa i bolaget om man säger så.

Har ni klart med någon ersättare för dig?

– Ett bolag får inte vara utan vd så av naturliga skäl måste någon ta min plats från och med idag. Men på längre sikt tror jag att jag vet att det är klart med en ersättare. Det är så mycket jag kan säga i dagsläget.

Efter intervjun från Lennart Svensson beskedet att styrelsen vill ha kvar honom som vd ytterligare en tid.

På onsdagsmorgonen meddelade HQ:s styrelse att han blir tf vd efter sig själv.

Annons