Finans Nyhet

HQ-tradingchefen anmäld för kursmanipulation

Publicerad

Stockholmsbörsen anmälde HQ:s tradingchef Fredrik Crafoord, som nyligen fick gå, till disciplinnämnden för kursmanipulation så sent som i november 2008.

Den 22 oktober 2008 förhandlade Stockholmsbörsen, företrädd av bland andra avdelningschefen Anders Ackebo och chefsjuristen Joakim Strid, med HQ Bank – Fredrik Crafoord jämte HQ:s chefsjurist Richard Berlin – om tradingchefen Fredrik Crafoords beteende i samband med öppningshandeln i H&M-aktien några månader dessförinnan, den 18 juni.

Beslutet, som kom 3 november 2008, utföll till Crafoords fördel: disciplinnämnden lät ”trots att vissa för HQB och Fredrik Crafoord besvärande omständigheter föreligger”, ärendet bero.

Vidare kan läsas i disciplinnämndens beslut:

Annons

”Börsen kan konstatera att det aldrig varit HQB:s avsikt att hela den ordervolym som lades in i handelssystemet i samband med callen skulle leda till avslut. En betydande del av ordervolymen motsvarades således inte av några verkliga ordrar. Prisbildningen i callen blev därmed missvisande och vilseledande.”

Börsen hade sedan tidigare kritiserat HQ för ett liknande förfarande avseende callen i Ericsson under 2004. Vid det tillfället drog HQ bort samtliga sina köpordrar några sekunder innan callen avslutades. Även då var Fredrik Crafoord ansvarig för tradingverksamheten.

Börsen menade att förseelsen 2008, till följd av HQ:s ansvar för mäklarverksamheten samt det i viss mån upprepade beteendet, inte kunde anses vara av mindre allvarlig karaktär.

Annons

Diciplinnämnden konstaterade att det förelåg besvärande omständigheter för HQ och Fredrik Crafoord, men att det inte var tillräckligt klarlagt att de aktuella ordrarna verkligen var avsedda att otillbörligt påverka prisbildningen i handelssystemet.

De stora ordervolymerna ”skapar otvivelaktigt misstankar om att ordrarna inte varit allvarligt menade, särskilt med tanke på börsens upplysning att Fredrik Crafoord för HQ:s räkning tidigare agerat på ett likartat sätt. Liksom börsen finner nämnden att ett sådant förfarande kan vara ägnat att påverka prisbildningen vid börsens startande”, konstaterade disciplinnämnden.

I disciplinnämndens beslut finns hela förloppet: H&M-aktien stängde den 17 juni 2008 på 320 kronor. Bolaget släppte sedan en stark rapport på morgonen dagen efter, strax före börsens öppning.

Annons

”HQB lade samma morgon köpordrar för egen räkning i callen [morgonuppropet där mäklarfirmorna deklarerar sina köp- och säljavsikter] avseende som mest 250.000 aktier i HM B, varav ordrar avseende 200.000 aktier limiterades till 350 respektive 360 kr”, går att läsa i redogörelsen – 30 respektive 40 kronor över stängningskursen dagen innan, således, och ett ordvärde på 70 miljoner kronor räknat på det nedre intervallet.

Enligt börsens redogörelse dominerade HQ Bank orderbokens köpsida och stod för merparten av den ordervolym som låg till grund för beräkning av jämviktspriset.

”Strax innan callen avslutades drog dock HQB tillbaka sina tidigare ordrar och genomförde avslut i callen till jämviktspriset 343,50 kr avseende endast 25.000 aktier”.

Detta medförde att omsättningen i callen slutligen uppgick till 183.000 aktier; en mindre total volym än den som HQB några minuter tidigare uppgett sig vilja köpa. Snittkursen för aktien kom under dagen att uppgå till 342,30 kr.

Dessutom avvek ordrarna avsevärt från det pris till vilket HQ senare genomförde köp och försäljningar av aktier.

”Vid samtal med börsen i samband med den aktuella orderläggningen uppgav Fredrik Crafoord att han kanske inte hade för avsikt att stå för sina ordrar fullt ut utan att avsikten också varit att locka fram säljare”, skriver disciplinnämnden att Stockholmsbörsen anförde i ärendet.

Fredrik Crafoord bestred dock yrkandena och backades upp av chefsjuristen Richard Berlin. Dessa ansåg att handeln inte hade skett i strid med Norex regelverk.

”I vart fall är det som eventuellt kan läggas Fredrik Crafoord till last av sådan ringa och ursäktlig art att det saknas skäl att förordna om sanktioner”, invände HQ.

Enligt HQ Bank fanns avsikten att köpa hela volymen när ordrarna lades. Men Fredrik Crafoord märkte sedan att marknadsförutsättningarna inte svarade mot hans förväntningar.

Detta ska ha bekräftats av att börsen strax före klockan nio kontaktade honom per telefon och ifrågasatte ordrarna. Samtalet ska ha gjort Fredrik Crafoord något osäker, eftersom han inte förstod vad börsen ville åstadkomma med detta.

”Det var mot den bakgrunden som Fredrik Crafoord drog tillbaka de aktuella ordrarna i enlighet med den rätt som finns enligt regelverket”.

Fredrik Crafoords beslut att återkalla den ena av ordrarna ska till viss mån även berott på att HQ Bank i det närmaste varit den enda köparen av HM-aktier i callen.

”Han hade utgått från att callen skulle bli betydligt mera omfattande med avseende på HM-aktier och att många köpare skulle anmäla sig. Han hade således inte för avsikt att på ett regelvidrigt sätt påverka prissättningen av HM-aktien”, menade HQ:s företrädare.

Nämnden konstaterar i sin slutsats, apropå att Crafoords köporder var så stor, att ”[d]et förhållandet att Fredrik Crafoord uppenbarligen gjort en felbedömning innebär dock inte att man kan utgå från att ordrarna saknade kommersiellt syfte”.

Annons