Finans Nyhet

HP slår tillbaka mot Chirac

Publicerad

Polemiken mellan Frankrikes president Jacques Chirac och datorjätten Hewlett Packard tilltar. Den franska regeringen kräver att HP säger upp färre än planerat. Men HP:s Frankrike-chef Patrick Starck tycker inte att den har rätt till det.

Den franska regeringen vill att HP presenterar en ny plan över hur många som kommer att sägas upp från datorföretagets franska enheter. Siffran på 1.240 jobb, som försvinner om HP gör som de vill, är oacceptabelt menar president Chirac och premiärministern Villepin.

Patrick Starck anser dock att regeringen absolut inte har någon rätt att ställa krav på HP. Och han tillbakavisar regeringens uppgifter om att HP skulle fått skattelättnader och subventioner för att skapa fler arbetstillfällen.

– Jag kan inte annat än repetera: HP har aldrig fått subventioner för att skapa arbeten. (…) Jag tycker det är legitimt att premiärministern menar att ett företag som fått subventioner för att skapa arbetstillfällen återbetalar dem om företaget inte håller sina löften. Men jag kan inte betala tillbaka något som jag inte har rört!

Annons

I en intervju i Le Figaro berättar Patrick Starck även hur mycket franska HP betalat i skatt de senaste tio åren. Det handlar om mer än 700 miljoner euro.

Annons