Finans Nyhet

Hotell och restauranger har beviljats mest omställningsstöd

Taggar i artikeln

Skatteverket
Publicerad

Med drygt tre veckor kvar att söka har Skatteverket tagit emot nästan 12 000 ansökningar om omställningsstöd.

Camilla Jonsson

Hotell och restaurang är den bransch som beviljats mest stöd, sammanlagt cirka 320 miljoner kronor.

Omställningsstödet beslutades under våren. Det hanteras av Skatteverket och ska hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med förra året på grund av corona-pandemin. Stödet avser att hjälpa företagen att betala fasta kostnader, till exempel hyra, telefoni och leasingavtal.

Företag kunde börja söka omställningsstöd 22 juni. Sista datum för att söka är den 31 augusti.

Annons

Fram till fjärde augusti hade knappt 12 000 företag ansökt om 866 miljoner kronor i omställningsstöd. Av dem har 9 335 beviljats stöd om sammanlagt drygt 663 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Störst andel av hittills beviljat stöd har gått till hotell- och restaurangbranschen. Där har knappt 2 000 företag fått dela på cirka 320 miljoner kronor. Dessa företag redovisar ett tapp på nästan 2,9 miljarder kronor i omsättning under mars och april

På andra och tredje plats hamnar branscherna transport och handel. Företagen i de branscherna har fått stöd med sammanlagt 75 respektive 63 miljoner kronor. Inom transport har företagens omsättning minskat med 50 procent bland företagen som fått stödet. Motsvarande siffra för handel är 60 procent

Annons

De flesta ansökningarna kommer från företag i Stockholmsregionen, där närmare 4 000 har beviljats stöd på sammanlagt drygt 330 miljoner kronor. På andra plats kommer Västra Götalandsregionen, där knappt 1 500 företag delat på sammanlagt 92 miljoner kronor. I Region Skåne har drygt 1 000 företag fått 49 miljoner kronor.

Statistiken visar också att det framför allt är mindre företag som söker och får stöd. Företag med färre än 50 anställda står hittills för nästan 99 procent av alla ansökningar. De har fått drygt 60 procent av det beviljade stödet.

– Det går fortfarande bra att söka omställningsstöd, säger Kennet Mattsson, sektionschef på Skatteverkets skatteavdelning. Summan man kan få baseras på hur mycket omsättningen sjönk de aktuella månaderna och vilka fasta kostnader företaget har. Minsta summa är 5 000 kronor och maxbeloppet ligger på 150 miljoner.

Annons

För att få stöd krävs att företaget avstår från vinstutdelningar från mars i år till och med juni 2021. Sifforna i tabellerna baseras på Skatteverkets körning av statistik 30 juli, 2020.

 

Skarmavbild_2020-08-05_kl._07.55.34.png

Annons